De fabriek van Koolhoven op vliegveld Waalhaven.
De fabriek van Koolhoven op vliegveld Waalhaven.

Bas Romeijn maakt sinds 15 jaar oude films voor groot publiek toegankelijk

Algemeen

BARENDRECHT – Filmverzamelaar Bas Romeijn werkt mee aan een tentoonstelling over Vliegveld Waalhaven, die binnenkort te zien is in het kasteel van Rhoon. Hij levert zijn bijdrage in een bijzonder jubileumjaar.

“Het is inmiddels 15 jaar geleden dat ik begon met het maken van films uit en over de geschiedenis van Barendrecht. Dat was ter gelegenheid dat het Oude Dorp het predicaat ‘Beschermd dorpsgezicht kreeg’”, vertelt Bas Romeijn.
“Er volgden onder meer documentaires over de geschiedenis van de bedrijven VELO en Hooimeijer, de watertoren, Barendrechtse brug, de groenteveiling en de Dorpskerk. Daarnaast is heel veel oud film materiaal, zowel uit particulier bezit als uit de officiële archieven, door mij bewerkt tot echte informatieve films met door er geluid met commentaar aan toe te voegen.”

Om al die films onder de aandacht te brengen startte Romeijn in het jaar 2014 met de website basromeijnfilms.blogspot.com . “Die bestaat dit jaar dus 10 jaar en bevat nu al 312 films waarvan 109 een Barendrechts onderwerp hebben. Via de website zijn al die films op elk moment voor iedereen gratis toegankelijk. Er zullen maar weinig gemeenten zijn die over zo`n grote filmbank over hun geschiedenis kunnen beschikken. Het is bovendien een filmbank die nog steeds iedere maand met een paar films word uitgebreid. Regelmatig worden er ook films uit de collectie vertoond door de TV zender Open Rotterdam en zullen binnenkort zes films vertoond worden op de tentoonstelling over het voormalige vliegveld Waalhaven in het Kasteel van Rhoon.”

Op dinsdag 14 mei ( de dag van het bombardement op Rotterdam) vertoond Bas Romeijn in de bibliotheek Het Kruispunt een aantal films over het slopen en puinruimen na het bombardement. Dat betreft vooral nog niet gepubliceerd materiaal.

“En op 17 mei hoop ik mijn 85e verjaardag te vieren en bij leven en welzijn zal ik dit jaar ook nog mijn 60 jarig huwelijk te vieren”, aldus Bas Romeijn.

De tentoonstelling ‘Vliegveld Waalhaven, vliegveld om de hoek’ is van 28 april tot en met 20 mei te zien op de Klokkezolder van het Kasteel van Rhoon. Op zaterdag en zondag open van 14 tot 17 uur. De toegang is gratis.

Bas Romeijn. (archieffoto)

Advertenties uit de krant