Het viertal en vrijwilliger Lia van Tafeltje Smaak samen met Lenny Janssen.
Het viertal en vrijwilliger Lia van Tafeltje Smaak samen met Lenny Janssen.

Ouderen eten samen bij Tafeltje Smaak

Algemeen

BARENDRECHT – Een groep ouderen komt elke dinsdagmiddag bij elkaar om gezamenlijk te eten. Zij krijgen een tweegangenmenu opgediend. KijkopWelzijn heeft het initiatief genomen om in samenwerking met leerrestaurant Smaak een nieuw tafeltje, ‘Tafeltje Smaak’ op te zetten.  

Tafeltje Smaak is opgericht voor ouderen. Met als doel om hen een gezellig wekelijks uitje te geven waar ze sociale contacten op kunnen doen tijdens het eten. “Veel ouderen komen alleen te zitten en dan is het fijn om onder de mensen te komen. Ook bevordert het samen eten de eetlust”, vertelt Lenny Janssen. Zij is ouderenadviseur bij KijkopWelzijn en de contactpersoon voor Tafeltje Smaak. 

Tafeltje Smaak is niet het eerste tafeltje in Barendrecht. Op dit moment heeft Barendrecht twee tafeltjes. Elke dinsdagmiddag vindt Tafeltje Smaak plaats van 12.30 tot en met 14 uur in leerrestaurant Smaak aan de Arnhemsweg. Op donderdagmiddag dezelfde tijd vindt Tafeltje bij Aksent plaats aan de Bachlaan. 

De groepen worden bewust klein gehouden vertelt Lenny: “Ik denk dat je in een grote groep makkelijker nog verloren kan gaan. In een kleine groep kan je echt zorgen dat iedereen aan bod komt, als dat nodig is.” Het maximaal aantal per tafeltje is dan ook twaalf ouderen. 

Zo bestaat het groepje van Tafeltje bij Aksent uit elf ouderen en het groepje van Tafeltje Smaak uit vier ouderen. Ook is er altijd één vrijwilliger aanwezig. “Lia is een goede gastvrouw”, vertelt een van de dames. Ook hebben ze nog nooit hoeven klagen over het eten. “Elke week is het iets anders, maar het is altijd lekker. Dit keer was het een bloemkoolschotel.” 

Lenny Janssen zou het leuk vinden als er in de toekomst nog een of twee tafeltjes bij kunnen komen in Barendrecht. “Het mooie aan een Tafeltje is dat het méér is dan gezamenlijk eten. Er ontstaan contacten. Zo wordt er soms ook in het weekend afgesproken en helpen ze elkaar met diverse dingen als dit nodig is.” 

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden door te bellen naar 0180 691 800 of een mail te sturen naar ouderenwerk@kijkopwelzijn.nl “Als het vervoer een probleem is, dan denken wij hier graag over mee.”  

Advertenties uit de krant