De Middenbaan is voetgangersgebied.
De Middenbaan is voetgangersgebied.

Geduld raakt op met fietsers op Middenbaan

Algemeen

BARENDRECHT – Met een bewaakte fietsenstalling, duidelijker borden en betere handhaving moet het fietsen over de Middenbaan worden tegengegaan. Hiermee reageert het college op het beleidsplan dat vier studenten van de Universiteit Leiden hebben opgesteld voor het tegengaan van fiets- en brommeroverlast in de winkelstraat.

Dinsdag besprak de raadscommissie Samenleving de reactie van het college. Bij het overleg werden ook de studenten Viktoria Chutska en Thijs Rijkhoek betrokken, evenals de ondernemers Dennis Schouwenburg (Blue Basement) en Martijn van Schelven (Aro Food).

Het fietsen over de Middenbaan vindt op allerlei tijdstippen plaats. Marianne Tijssen – Humme (D66) moest onlangs om 19.30 uur opzij voor een heel gezin dat over de Middenbaan fietste.
Martijn van Schelven ziet vooral jongeren voor zijn winkel langs fietsen ‘die maling hebben aan alles. Die fietsen met dikke banden met de snelheid van een scooter’.

Burgemeester Ronald Schneider vertelde dat het college een omgevingsvergunning aangevraagd voor een bewaakte fietsenstalling met plaats voor 50 fietsen. Het gaat om een pilot voor twee jaar aan het Achterom. De manier waarop de fietsen worden bewaakt staat nog niet vast. “Dat zou een afsluitbaar hek kunnen zijn. Het moet in ieder geval een bewaakte plek worden”, zei de burgemeester.
Met het plaatsen van obstakels op de Middenbaan is het college terughoudend. Dit is slecht voor de bereikbaarheid voor rolstoelgebruikers, ouderen en hulpdiensten.
Met duidelijke borden en handhaving door boa’s moet het aantal fietsers verder worden teruggedrongen. Alle partijen kunnen zich vinden in die voorstellen.

Handhaving

Volgens Jonathan Vrijman (EVB) moet de handhaving op de Middenbaan beter, vooral tijdens pauzes van de scholen. “Het moet toch mogelijk zijn om op piekmomenten regelmatig een bonnetje uit te schrijven?” Volgens de burgemeester zijn er sinds november 36 bekeuringen uitgeschreven. “Dat is het aantal dat ik op een ochtend voorbij zie fietsen”, reageerde Dennis Schouwenburg.
Martijn van Schelven denkt dat bekeuringen voor de gemiddelde scholier een pittig bedrag zijn. Hij denkt dat dit onder de jongeren snel rond zal gaan en zo voor een gedragsverandering zal zorgen.

GroenLinks

Arie Kooijman (GL) vindt dat er meer gedaan moet worden om het fietsen naar de winkels te bevorderen. “Het Onderlangs is nu maximaal ingericht voor auto’s en dat geldt deels ook voor het Achterom.” Kooijman constateert dat er bij de verschillende opgangen naar de Middenbaan wel parkeerplaatsen voor auto’s zijn, maar niet voor fietsen. Hij wil bij elke opgang twee parkeerplaatsen vervangen door fietsenrekken. De burgemeester vindt dat dit buiten de maatregelen voor de Middenbaan valt.

Burgeraanhouding

Willem Booij (EVB) stelde voor om winkeliers en andere belangstellenden te trainen om een burgeraanhouding te verrichten. Hij heeft al ervaring met het aanspreken van fietsers en daarbij de hand op het stuur houden. “Je krijgt soms wat verwensingen naar je hoofd.”
Volgens de burgemeester en volgens student Thijs Rijkhoek is het middel van burgeraanhouding niet bedoeld voor fietsen op de stoep. De burgemeester riep bovendien op om hier voorzichtig mee te zijn. “Omwille van uw eigen veiligheid.”

Advertenties uit de krant