Afbeelding

Stap de drempel over van het Taalcafé

Algemeen

BARENDRECHT – De Turkse Yeliz komt nu bijna twee maanden bij het Taalpunt in bibliotheek Carnisselande. Ze spreekt aardig goed Nederlands, maar is nog erg onzeker. ,,Ik durf nog niet zo goed mensen aan te spreken. Ik ben bang dat ik uitgelachen word als ik bepaalde dingen niet goed zeg", vertelt ze.
Daar heeft ze helaas ervaring mee en dat maakt het er niet beter op. Terwijl Yeliz nauwelijks een accent heeft en prima verstaanbaar is. ,,Mijn man zag de oproep voor het Taalpunt in De Schakel staan en tipte mij. Hier zijn vrijwilligers die samen met mij geduldig uit een werkboek oefeningen maken. Ik krijg er meer zelfvertrouwen van. Mijn dochter is nu vijf jaar en spreekt bijna beter Nederlands dan ik", vervolgt ze lachend. ,,Maar ik krijg ook meer tijd voor mezelf, dus heb kan ik meer aandacht aan de taal besteden en ben ik momenteel aan het leren fietsen en ik krijg rijles."

Yeliz is serieus en gemotiveerd om de Nederlandse taal heel goed onder de knie te krijgen. ,,Je moet het gewoon doen", antwoord ze op de vraag of andere Barendrechters met taalproblemen misschien de stap niet durven te nemen. ,,Je wordt er wijzer van en ze zijn hier hartstikke vriendelijk en behulpzaam."

Gerard Hofsé is vrijwilliger bij Taalpunt en bevestigd de woorden van Yeliz. ,,Het is belangrijk dat de mensen met taalproblemen erop gewezen worden dat deze service er gratis voor hen is. We hopen dan ook dat wij bij onder andere bij huisartsen, het consultatiebureau en scholen meer bekendheid krijgen, zodat zij deze mensen ook onze kant op kunnen wijzen en wij meer mensen kunnen helpen."

Gratis
Het Taalpunt bestaat alweer een tijdje. Afgelopen zomer is er nieuw leven ingeblazen. Iedere dinsdag is het Taalcafé, achterin de bibliotheek aan het Middeldijkerplein van 13.30 tot 16 uur open. ,,Iedereen kan binnenlopen voor informatie om meteen aan te schuiven", vertelt Gerard. Hij wijst de boekenkasten aan waar speciale oefenboeken liggen voor de taalleerders. ,,We werken naar de behoefte van de mensen. Vorige week vroeg een vrouw om uitleg over spreekwoorden en gezegdes. Die zijn natuurlijk ook lastig voor buitenlandse mensen. Dan kan je goed Nederlands spreken, een gezegde als 'op de korrel nemen' heeft toch uitleg nodig. Waar komt het vandaan en wat betekent het?"

Dirk Berger is al twee jaar vrijwilliger. Hij werkt ook via Gilde Barendrecht als taalmaatje. Dit zijn een op een lessen. ,,Iedereen die zijn taalvaardigheid wil verbeteren, kan bij het Taalcafé binnenlopen. Buitenlandse mensen die onze taal nog niet zo goed machtig zijn, laaggeletterden mensen of mensen die de taal wel spreken, maar worstelen met bepaalde dingen zoals zinsopbouw. Ook kunnen wij ze hier in contact brengen voor een eigen taalmaatje.''

Alle twaalf de vrijwilligers hebben een cursus tot taalcoach gevolgd. Ze werken in groepen en iedere week zijn er sowieso drie taalcoaches aanwezig.

Ook in Het Kruispunt
Op 11 januari start Taalpunt ook met een Taalcafé in bibliotheek Het Kruispunt. De gratis lessen zijn daar op woensdagochtend van 10 tot 11.30 uur.

Afbeelding

Advertenties uit de krant