Afbeelding

Programma Koningsdag 2024 in Barendrecht en Heerjansdam

Algemeen

BARENDRECHT - CENTRUM

Aubade
Het programma van Koningsdag start om 9 uur met de aubade en samenzang in de Dorpskerk. Burgemeester Ronald Schneider houdt hier een korte toespraak.

Oranje Braderie en kleedjesmarkt

Vanaf 10 uur is er de Oranje Braderie met 110 kramen in de Dorpsstraat en omgeving. Op het grasveld rond de Dorpskerk is de kleedjesmarkt. Er doen honderd kinderen aan mee. (De braderie en de kleedjesmarkt zijn volgeboekt.)

Muziekfeest voor de Bethelkerk
Op de parkeerplaats van de Bethelkerk heeft de Harmonievereniging een programma samengesteld waar FunkyFeet (10.30 uur), de Harm’s Huisband (11 uur), Slagwerkgroep Adrumaline (12 uur) en Bigband Barendrecht (14 uur) optredens zullen verzorgen. Aanvang 10 uur.

Mini kinderplein
Aan het begin van de Dorpsstraat (tegenover de Bethelkerk) is vanaf 10 uur het mini kinderplein open. Hier is de mogelijkheid om geschminkt te worden, er is een ballonvouwer, Sjaak Piraat voert zijn spannende show uit en er kan lekker gesprongen worden op het springkussen. De activiteiten zijn gratis.
Rondom het mini kinderplein zijn er voor de wachtende ouder(s) diverse versnaperingen verkrijgbaar in de vorm van kipsaté, broodjes hamburger, schepijs, limonade, koffie of thee.

Historische Vereniging Barendrecht 
Tijdens Koningsdag is de Historische Vereniging aan de Dorpsstraat 150 – 150a van 10 tot 16 uur geopend voor publiek.
Het museum van D’ Ouwe School is deze dag in een feestelijke ‘koninklijke sfeer’ ingericht. Vitrines met diverse historische geschenken, uitgedeeld na aubades van vroeger en op scholen.

Bij het zien van deze attributen komen herinneringen weer boven over Koninginnedagen van vroeger. In alle vroegte reed de jeugd op de fiets rond met een ‘piepbusje’ achterop of met een slinger van conservenblikjes. Vanaf het balkon van de Watertoren werd reveille geblazen door een trompettist van de Barendrechtse Fanfare, er was s ’morgens gewoon school op deze feestdag. Barendrechts Fanfare ging langs de scholen en bracht onder musiceren de kinderen naar het Doormanplein. Hier werd, onder begeleiding van de Barendrechts Fanfare de aubade gezongen en na afsluiting met het Wilhelmus, was er voor iedere leerling een (koninklijk) presentje. Een groot aantal van deze objecten is bewaard gebleven bij de Historische Vereniging en is op deze dag te bezichtigen.

Binnen in het museum is een kraam ingericht, hier worden ten bate van de verenigingskas, overtallige en dubbele objecten aangeboden. Ook is er deze Koningsdag weer een kraam met curiosa en licht antiek. De opbrengst van deze kraam komt ten goede van een project in Kenia. Verder worden er historische filmvoorstellingen getoond van de Koninginnedagen uit 1959 en 1960. Op bijgaande foto een impressie van historische Koninginnedagen in Barendrecht.
De toegang is gratis, een vrije gift is welkom.
www.historischbarendrecht.nl


Koninginnedag in Barendrecht, op een foto uit het archief van de Historische Vereniging Barendrecht.

Verkoop spullen Bethelbazar 
Tijdens Koningsdag bieden vrijwilligers van de Bethelbazar een selectie van de binnengekomen spullen aan. Hiervoor heeft de Bethelbazar een kraam aan de Schaatsbaan, tegenover de Bethelkerk. De verkoop tijdens Koningsdag is tussen 9 en 16 uur.
Spullen die op de kraam te koop worden aangeboden zijn o.a.: boeken, crea artikelen en antiek. Deze verkoop tijdens Koningsdag is een aanloop naar de Bethelbazar die op vrijdagavond 7 juni en zaterdag 8 juni de hele dag gehouden wordt.
De bazarcomissie kan voor de bazar nog meer mooie en goed verkoopbare spullen gebruiken. Spullen kunnen elke vrijdagavond tot en met 31 mei tussen 19 en 20.30 uur ingeleverd worden op het plein bij de Bethelkerk.
Voor vragen over de Bethelbazar: Leen Pot: 06-39894138.

www.bethelbazar.nl

Verkoop tijdens Koningsdag 2023.

Snuffelmarkt
De Snuffelmarkt bij de Dorpskerk is geopend van 9.30 tot 16 uur. De winkel is open en bovendien staan er buiten drie kramen met onder meer authentieke artikelen, antiek, kleding, speelgoed en boeken.
Ook vrijdagavond voor Koningsdag is onze de koopavond van de snuffelmarkt. De winkel is dan geopend van 18 tot 20 uur. De opbrengst is bestemd voor het onderhoud van de Dorpskerk.
Er kunnen deze zaterdag geen spullen worden ingeleverd.

Horecaplein
Om 12 uur openen de deuren van het Horecaplein, waar de gevestigde horeca van zich laat horen. Diggels, Den Pimpelaer, Ristorante Papi en de Uitspanning maken er traditioneel op het Doormanplein een groot feest van.

Kermis
De kermis is op Koningsdag te bezoeken tussen 10 en 23 uur. De attracties staan op de parkeerterreinen aan de kant van Theater het Kruispunt en aan de zijde van het gemeentehuis. Het is de laatste dag dat de kermis open is.

CARNISSELANDE

Kleedjesmarkt
In winkelcentrum Carnisse Veste een kleedjesmarkt van 10 tot 17 uur. Iedereen kan tweedehands én zelfgemaakte spullen kopen of verkopen.
Van speelgoed tot boeken, kleding tot huisdecoratie, het kan allemaal verkocht worden op de markt. De kleedjesmarkt biedt een unieke gelegenheid voor verkopers om hun tweedehandsspullen een nieuwe bestemming te geven. Vooraf aanmelden via www.carnisseveste.nl

SMITSHOEK

Kinderspelen bij VV Smitshoek
Van 14 tot 17 uur zijn er kinderspelen op het terrein van VV Smitshoek. De spelen zijn voor kinderen in de leeftijd van 4 tot en met 15 jaar. Kaarten voor de spelletjes kosten 4 euro.
Wie wil helpen kan zich aanmelden via hanneke.smit@vvsmitshoek.nl 

SPORTPARK DE BONGERD

Jeu de Boules
Jeu de Boules Barendrecht houdt een Koningsdag Open Recreatie Mix-toernooi op zaterdag 27 april.
Het toernooi is voor spelers van alle niveaus. Er wordt muziek gedraaid en er vallen prijzen te winnen. De inloop en uitleg vindt plaats om 12.30 uur. De aanvang van het toernooi is om 13.30 uur. Het toernooi vindt plaats aan de Dierensteinweg 6B. Deelname aan het toernooi kost drie euro. “Trek je beste oranje outfit aan en kom meedoen aan ons Koningsdag Toernooi!”, aldus het bestuur.
Aanmelden voor deze dag kan door een mail te sturen naar Info@jdb-barendrecht.nl
Meer informatie over de vereniging en hun standaard speldagen is te vinden op www.jdb-barendrecht.nl/ 

De jeu de boulesbaan op sportpark De Bongerd. 

HEERJANSDAM

Vlaghijsen
Koningsdag start om 9 uur met het hijsen van de vlag bij de tent van de Oranjevereniging. Hiieraan wordt meegewerkt door de scouting en er is muzikale begeleiding van EMM.

Activiteiten
Burgemeester Leon Anink zal aanwezig zijn en na afloop een toost uitbrengen op de Koning en een oranjebitter met de genodigden.
Van 10 tot 12 uur zijn er kinderspelen, verzorgd door de Heerjansdames.
Om 10.30 uur start de kindervrijmarkt op het speelveld en de trottoirs lang Ds Visserstraat.
Van 10.30 tot 17 uur zijn er veel buitenactiviteiten, zoals straattheater, kermisattracties en demonstraties door de brandweer.

Van 10.40 tot 15 uur zijn de Minitruckers aanwezig. Dit is een vriendenclub met een gezamenlijke interesse en een flink uit de hand gelopen hobby, n.l. het ontwikkelen van volledig functionele schaalmodellen van vooral vrachtwagens.
De modellen zijn gebouwd in schaal 1:16 tot 1:14,5. Dit betekent dat bijvoorbeeld een trekker-opleggercombinatie meer dan een meter lang is.
Veel clubleden kiezen ervoor onderdelen, zelfs complete modellen zoveel mogelijk zelf te fabriceren. Hierdoor rijden er binnen de club veel unieke modellen rond.

Een helikoptervlucht reserveren kan via

https://prince-helicopters.nl/product/heerjansdam/

Van 12.30 tot 13.30 uur is er het kinderprogramma Dolle pret met Bart Juwet.
Vanaf 14 uur is er de Houthakkersroadshow. De houthakkers gaan ‘helemaal los’ en fabriceren in duizelingwekkend tempo prachtige creaties. Het optreden zal bestaan uit vier shows van 15 minuten. Tijden 14, 14.30, 15 en 15.30 uur. Iedere show zal er een prachtig sculptuur gemaakt worden en het publiek kan de sculptuur dan winnen.
Van 20.30 tot 00.30 uur is er de Oranje Party met Montmartre Featuring dj Brum en als artiest Arjon Oostrom. De party is voor 18-plus, legitimatie bij de deur.

Scouting

Scouting Ooievaarsgroep pakt uit met een grote gepionierde stormbaan naast de tent. Mensen kunnen vanaf 11 uur een poging wagen om een ronde te maken.

Advertenties uit de krant