Afbeelding
Ingezonden mededeling

Welke factoren beïnvloeden de premie van een bestelautoverzekering?

Algemeen

Bedrijven in Barendrecht die een bestelauto gebruiken, moeten deze verzekeren. In de Nederlandse wet is immers geregeld dat je de weg pas op mag als een voertuig verzekerd is. Aangezien jij de auto voornamelijk voor je bedrijf gebruikt, sluit je hier een bestelautoverzekering voor af. Maar wat betaal je hier eigenlijk voor? Dat kunnen we je helaas niet precies vertellen, want de prijs wordt beïnvloed door een aantal factoren. In deze tekst zetten wij de belangrijkste voor je op een rijtje en vertellen wij je hoe je de premie berekent. 

Dekking
Wie zijn bestelauto wil verzekeren, kan vaak uit drie dekkingen kiezen. Je moet het voertuig minimaal verzekeren voor de wettelijke aansprakelijkheid (WA), maar je kunt ook een WA+ of allrisk verzekering voor je bedrijfsauto afsluiten. Een WA-verzekering dekt alleen schade die je bij anderen aanricht, terwijl een allrisk verzekering ook schade aan je eigen auto dekt. Omdat de dekking van laatstgenoemde verzekering uitgebreider is, betaal je er een hogere premie voor.

Leeftijd van de eigenaar
De dekking speelt een belangrijke rol in de premie van een bestelautoverzekering Univé, maar het is zeker niet de enig factor die meespeelt. Een verzekeraar wil namelijk ook van je weten hoe oud je bent. Ben je jonger dan 24 of ouder dan 65? Dan betaal je vaak een hoger premie. Dit komt doordat de kans op schade groter is binnen deze leeftijdscategorieën.

Locatie van het bedrijf
Je verwacht het misschien niet, maar de premie van een bestelautoverzekering hangt ook af van de locatie waar je bedrijf gevestigd is. In de drukke stad betaal je mogelijk een hogere premie dan in een rustig(er) dorp. Dit komt vooral doordat de kans op schade en diefstal een stuk groter is in dichtbevolkte gebieden. Verzekeraars dekken zich in tegen dit soort risico’s door een hogere premie te hanteren voor bestelauto’s.

Soort auto
Om de premie van je bestelautoverzekering vast te stellen, kijken verzekeraars ook naar het soort auto waar je in rijdt. Zaken als het merk, model, gewichten de waarde spelen hierbij een rol. Daarom word je altijd gevraagd om het kenteken in te vullen op het moment dat je een bedrijfsautoverzekering van Univé afsluit.

Schadevrije jaren
Bij het afsluiten van een verzekering voor je bedrijfsauto wil een verzekeraar ook weten hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd. Dit kan de premie van je bestelautoverzekering namelijk beïnvloeden. Hoe meer schadevrije jaren je hebt opgebouwd, hoe hoger de no-claimkorting.

Bereken je premie online
Aangezien de premie van een bestelautoverzekering door verschillende factoren beïnvloed wordt, kun je zelf niet bereken hoeveel je hier per maand voor betaalt. Gelukkig schieten verzekeraars je te hulp, want op hun website vind je vaak een tool op de premie van een zakelijke autoverzekering te berekenen. Je doorloopt een aantal simpele stappen en vult alle gegevens in. Vervolgens zie je direct wat je per maand betaalt om je bestelauto te verzekeren. Als de premie je aanstaat, kun je de betreffende bestelautoverzekering vaak direct afsluiten. In dat geval is je bedrijfsauto binnen de kortste keren verzekerd.

Advertenties uit de krant