Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: Kriticisme

  •   96 keer gelezen

Je doet ook niet snel iets goed in Nederland. Ik zeg Nederland, maar lees gerust in plaats van Nederland het woord 'wereld'. Het is altijd makkelijk om de schuld gauw af te schuiven op iemand die boven of onder je staat op de maatschappelijke ladder. 'Ja, maar in Den Haag…' of 'Ja, maar die man of vrouw…' zijn zinsneden die makkelijk uit jouw of mijn mond komen.

En nu verwacht je van mij natuurlijk een uitleg hoe ik tot deze conclusie gekomen ben. Nog geen week geleden wordt Barcelona opgeschrikt door een aanslag op onschuldige burgers. En niet alleen Spanje is geschokt, maar heel de wereld snapt niet wie tot zoiets in staat kan zijn. Begrijpelijk! Terrorisme verwoest en ontwricht alles. Barcelona was nog redelijk ver van huis, maar toen leek het of ook Rotterdam aan de beurt was. Een concert werd afgeblazen en de politie arresteerde verschillende mensen. Tot zover denk ik dat het een bekend verhaal is. Het nieuws stond er bol van.

Wat ik alleen niet begrijp is de kritiek die ontstaat wanneer blijkt dat alles loos alarm is. Een wonderlijke samenloop van omstandigheden wordt het genoemd.

Je zou zeggen dat het ons een gevoel van opluchting zou moeten geven… maar toch reageren verschillende mensen boos en gefrustreerd. En dat terwijl er toch levensreddend werk is verricht. We zouden trots op onze autoriteiten moeten zijn, die zo accuraat reageren. Wat als het wel een aanslag was geweest?

Een mooi voorbeeld van kriticisme. Iedereen heeft tegenwoordig zijn mening klaarstaan en kan zijn kritiek spuien over van alles en nog wat. Weet je, kritiek leveren is namelijk veel makkelijker dan met een oplossing aan komen lopen.

En toch is dat mijn voorstel. Mocht je voortaan de neiging voelen om jouw kritiek te uiten, zorg dan ook dat je gelijk met de oplossing komt aandragen.

Kriticisme is overigens een woord dat niet bestaat, maar het woord is terloops verzonnen door een geweldig iemand uit mijn omgeving en dekt precies de lading van deze column.

De beste stuurlui staan aan wal. Een eeuwenoud spreekwoord, maar met een actueel jasje.

Florian

reageer als eerste
Meer berichten