Afbeelding

Gemeente doet meer inkopen lokaal

Algemeen

BARENDRECHT – Gemeente Barendrecht koopt steeds meer in bij lokale bedrijven. In 2017 komt 26 procent van alle ingekochte producten, diensten en adviezen van Barendrechtse ondernemers. Het gaat om een bedrag van ruim 9 miljoen euro dat terugstroomt in de Barendrechtse economie. In 2015 en 2016 werd door de gemeentelijke afdelingen voor 23 procent lokaal gekocht.

De gemeente doet veel om de lokale inkoop te promoten. Zo wordt een inkoopprocedure opgesteld voor enkelvoudig en meervoudig onderhandse aanbestedingen, waarin lokale inkoop een prominente plek krijgt en lokale bedrijven voor de aanbestedingen worden uitgenodigd. Ook maakt het Barendrechts college tijd bedrijven te bezoeken.

Er zijn in het afgelopen jaar 56 bedrijven bezocht. De gemeente ervaart dat ondernemers de ambtelijke en bestuurlijke bezoeken op prijs stellen. De ondernemers onderkennen dat ze zelf ook nog een stevige verbeteringsslag kunnen maken in hun presentatie om meer in het oog te springen bij de gemeente.

De gemeente maakt voor zijn aanbestedingen gebruik van TenderNed, het digitale marktplein voor vrijwel alle overheidsaanbestedingen. Om lokale ondernemers te motiveren hiervan gebruik te maken, heeft de gemeente in 2017 een TenderNeD-cursus verzorgd. In totaal hebben 28 Barendrechtse ondernemers zich in 2017 geregistreerd bij TenderNed. Naar verwachting hebben deze registraties een positief effect de op lokale inkoop.

Wethouder Van der Linden: ,,Ik ben blij te zien dat er sprake is van een stijgende lijn als het gaat om inkoop binnen Barendrecht. De ingezette acties kunnen nog wel veel verbetering behalen. Wat mij betreft stopt het hier niet en wordt de stijgende lijn de komende jaren doorgezet."

Advertenties uit de krant