Nog vele uren per week is Nick van Hoorn op de mat te vinden.
Nog vele uren per week is Nick van Hoorn op de mat te vinden. Foto: Jos Wesdijk

Nick van Hoorn - van de sportschool - 80 jaar jong

Algemeen

BARENDRECHT - Vandaag is Nick van Hoorn 80 jaar geworden. Vele generaties Barendrechters kennen de sportschoolhouder.

Duizenden kinderen en volwassenen volgden in de sportschool aan de Paddeweg judoles of conditietraining. Sport is dan ook zijn leven. Nog steeds geeft hij les. Elke week geeft hij conditietrainingen aan zowel dames als heren.

Achter de montere blik gaat ook verdriet schuil. In november overleed zijn partner Vera aan de gevolgen van een ernstige ziekte. ,,We waren 24 jaar samen, ze was net zestig geworden, en ik had me een andere oude dag voorgesteld.''

Olympische Spelen
De sportschoolhouder werd op 15 maart 1938 geboren in Den Haag en woont nu in Carnisselande. Lachend vertelt hij dat hij ,,erfelijk belast'' is. Zijn vader was ook erg sportief. Hij deed mee aan twee Olympische Spelen op het onderdeel schermen, in 1928 en 1936. Ook was hij Nederlands Kampioen Schermen.

Van Hoorn begon zijn carrière met een opleiding aan het CIOS vanaf 1957. Daar specialiseerde hij zich in judo. In 1963 begon hij als sportschoolhouder. Hij had toen nog geen eigen accommodatie, maar huurde lokalen in Rotterdam. Later heeft hij ook in Ridderkerk en Overschie gewerkt.
In 1965 begon Van Hoorn aan de Oranjestraat in Barendrecht. Sinds 1973 huist zijn sportschool in het pand aan de Paddeweg. Hij was ook nationaal judoscheidsrechter en zette zich in voor de Wereldwinkel.

Mobieltjes
Nick van Hoorn heeft zijn leerlingen wel zien veranderen. ,,Sport is te vrijblijvend geworden. Waar zijn de concentratie en het doorzettingsvermogen gebleven? Kinderen spelen ook veel minder buiten, vastgekleefd aan hun mobieltjes waarschijnlijk. En ouders geven ook niet altijd het goede voorbeeld. Van de zeg veertien kinderen die hier komen sporten, worden er soms wel dertien met de auto gebracht. Helemaal uit Buitenoord..."

Van Hoorn heeft niets tegen fitness met al die apparaten, maar is zelf meer overtuigd van het rendement van de conditietraining die hij geeft. ,,Je komt tot meer, het geeft een beter welbevinden. Fitness doe je alleen. Hier werk je in groepen en dat motiveert.''

Marathon
Zelf heeft hij in al die jaren maar drie keer verzuimd: twee keer voor een begrafenis en één keer voor een crematie. In de jaren tachtig overwon hij een ernstige ziekte. De artsen hadden hem al min of meer opgegeven. In plaats daarvan deed Van Hoorn de tien opeenvolgende jaren mee aan de marathon in Rotterdam, voor allerlei goede doelen.

Het verloop bij Sportschool Van Hoorn is niet groot. Wekelijks komen er een paar honderd mensen naar de lessen. Met gepaste trots vertelt Van Hoorn dat hij inmiddels lesgeeft aan de vierde generatie, als het niet al de vijfde is. ,,Een aantal dames die ik conditietraining geef, is al meer dan dertig jaar lid. Ze zijn tevreden en vinden het gezellig.''

Doorgaan
Van Hoorn werkt nog graag. ,,De dames van de conditietraining zeggen dat ik zeker door moet gaan tot mijn negentigste. We zullen zien.''

Afbeelding

Advertenties uit de krant