Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Lokaal aan de top

Het feest van de democratie was vorige week woensdag weer een groot succes. Alhoewel de opkomst voor de verkiezingen niet al te hoog was, hebben veel mensen toch hun democratische stem laten horen. Dat leverde een opvallende uitslag op die past bij de trend van de afgelopen jaren: 'Weg met de gevestigde partijen en hoera voor lokaal!'

In Barendrecht was de verkiezingsuitslag een mooi voorbeeld van die trend, met maar liefst 14 van de 29 zetels voor Echt voor Barendrecht. Dat is bijna een absolute meerderheid in de raadszaal, terwijl de overige zes Barendrechtse partijen allemaal een slordige twee á drie zetels hebben. Lokaal wordt steeds populairder, terwijl de landelijke partijen allemaal achter het net vissen. Hoe komt dat dan toch?

De reactie die ik het meest hoor van mensen in mijn omgeving die EVB hebben gestemd, is dat ze dat juist alleen deden omdat de partij 'lokaal' is. De landelijke partijen heten niet voor niets 'landelijk' en hebben helemaal geen verstand van wat er is ons dorpje speelt.
Op het eerste gezicht best een logische redenering, maar je kunt een partij niet puur en alleen beoordelen op het feit of ze wel of niet lokaal zijn. De landelijke partijen die hier meedoen hebben natuurlijk ook een serieus plan voor Barendrecht en bestaan voor het grootste gedeelte ook uit echte Barendrechters.

Een andere reden voor mensen om lokaal te stemmen is dat ze de landelijke partijen niet meer vertrouwen. Ze zijn al die spelletjes in Den Haag zat. De opkomst van de lokale partijen is dan ook te begrijpen nu het vertrouwen in de politiek op zo'n dieptepunt zit. Er is in ieder geval veel werk aan de winkel voor de gevestigde partijen nu de lokale, populistische en anti-establishment partijen op de loer liggen.

Zoals het er nu in Barendrecht naar uit ziet, zullen we tenminste geen lange formatieperiode hebben. En zolang alle partijen maar doen wat ze moeten doen (goed voor de Barendrechters zorgen) maakt het mij niet zo veel uit of een partij nu in de Tweede Kamer of alleen in onze kleine raadszaal zit.

Meer berichten