Afbeelding

Lof voor verbeterplan wijkteams

Algemeen

BARENDRECHT - Het verbeterplan voor de Barendrechtse wijkteams oogstte veel lof tijdens de commissie samenleving dinsdagavond. Voor GroenLinks, D66, PvdA, CDA en VVD kon het voorstel zelfs als hamerstuk naar de raadsvergadering van 16 oktober, maar EVB en SGP-ChristenUnie hebben behoefte het plan nog raadsbreed te bespreken.

De ontwikkelingen in het sociaal domein volgen elkaar snel op. Daarom is het zowel voor het college als de gemeenteraad belangrijk om de vinger aan de pols te houden bij de wijkteams. Dat bleek ook dinsdagavond in de bespreking. Evalueren en waar nodig bijsturen, was de boodschap.
Het verbeterplan gaat in op vijf belangrijke verbeterpunten: het bieden van heldere kaders voor een eenduidige werkwijze en werkprocessen, een concretisering van de opdracht van de wijkteams, het versterken van de aansturing, het versterken van de administratieve ondersteuning en goede huisvesting in Carnisselande.

Wethouder Reshma Roopram: ,, Het is een voortdurend proces, dit verbeterplan. We moeten de medewerkers vertrouwen geven en de ruimte om af te wijken en te signaleren. Maatwerk, dat is juist waar het om draait. En we moeten zorgen voor een verbinding tussen de wijkteams en de maatschappelijke welzijnsorganisaties, zodat er ruimte komt om wijkgericht te werken.''
De vraag 'waar zijn de wijkteams van?' kwam veelvuldig aan de orde. Daarop moeten de coördinatoren gaan sturen. Er komt een tweede coördinator bij als het plan wordt aangenomen, zodat beide coördinatoren twee wijkteams onder hun hoede hebben.

Door de veelheid aan formulieren hebben de medewerkers te weinig tijd om te praten met externe partijen en de wijk in te gaan. Door het uitbreiden van de administratieve ondersteuning komt hiervoor meer ruimte, om organisaties aan elkaar te verbinden en 'aan voorkant te gaan zitten'.
De hoop is dat zo ook de wachttijden worden opgelost. Er zal daarnaast worden gekeken naar passende huisvesting in Carnisselande. Roopram zei dinsdagavond dat er kansen liggen op het Middeldijkerplein.

Er is al een aantal verbetermaatregelen ingevoerd binnen de wijkteams. Een van die maatregelen is het invoeren van een ontwikkelgroep. De groep bestaat uit een aantal professionals uit de teams, beleidsmedewerkers en de coördinator. Deze mensen geven vanuit de dagelijkse praktijk advies over de werkprocessen.
Het plan geeft ook aan dat er anders gekeken zal moeten worden naar de wijkteams. De medewerkers zijn grotendeels werkzaam vanuit externe partijen. Het verbeterplan zegt dat er een cultuurverandering moet plaatsvinden: 'We zullen hen moeten zien als onze eigen medewerkers en teams en hen ook zo huisvesten'.

Richard Carlebeur vroeg namens EVB of er naast een cliënttevredenheidsonderzoek ook een tevredenheidsonderzoek onder medewerkers kan komen. Wethouder Roopram zei dat die mogelijkheid er ligt via het domein Maatschappij. ,,Het is een terechte vraag, maar wij hebben niet direct invloed op zo'n onderzoek. Het zit niet in mijn portefeuille, maar valt onder de BAR-organisatie.''

Het verbeterplan is te lezen op barendrecht.raadsinformatie.nl.

Advertenties uit de krant