Voorzitter Kees Silvis bij de eerste tijdelijke bergruimte op het erf.
Voorzitter Kees Silvis bij de eerste tijdelijke bergruimte op het erf. Foto:

Kees Silvis (De Kleine Duiker) over de brand, de schade en de hulp

Algemeen

BARENDRECHT – Sinds de brand van zaterdag wordt hard gewerkt om De Kleine Duiker weer open te krijgen voor het publiek. Ook moeten plannen worden gemaakt voor een nieuw hoofdgebouw. Op maandag, als de medewerkers van de verzekering net het erf hebben verlaten, heeft voorzitter Kees Silvis even tijd voor een interview. 

Hoe gaat het met de medewerkers en de dieren?

“Met de dieren gaat het uitstekend. Zondag zijn er weer twee lammetjes geboren. Het is verbazend om te zien dat de koeien gewoon doorgaan met herkauwen, terwijl dertig meter verder de brandt woedt. Tijdens de brand heeft de brandweer in de stallen gemeten. De kwaliteit van de lucht bleef acceptabel. De katten hebben het meeste last van de brand. Zij zijn hun schuilplekjes kwijt.
Bij de mensen merk je emotie. Het moeilijkste moment voor iedereen was zaterdagmiddag, toen de resten van het gebouw tegen de vlakte gingen. Daarna is iedereen gekomen om te helpen. Er zijn gelukkig geen personen of dieren slachtoffer geworden van de brand.”

Is de oorzaak van de brand duidelijk?

“We weten dat er rook uit de meterkast kwam. Dat is door medewerkers van de keuken gezien. De brand verspreidde zich snel door het gebouw, dat voornamelijk uit hout is opgetrokken. De brandweer heeft onderzoek gedaan naar de oorzaak. Maar dat rapport hebben wij nog niet gezien.
De hulpdiensten hebben snel en goed gecoördineerd opgetreden. Binnen tien minuten na de melding stond de eerste brandweerauto er al. Helaas kon het gebouw niet meer gered worden.”

Wat is de schade?

“De materiele en emotionele schade door de brand is groot. Van de historische agrarische gereedschappen die De Kleine Duiker bezat is niets meer over. Dat is een onherstelbaar verlies. De gereedschappen waren in de loop van jaren door de Historische Vereniging Barendrecht verzameld.
We hadden tot en met maandag geen elektra, geen water en geen gas. Humanitas en Horses & Co konden hier daarom niet terecht. Humanitas heeft dinsdag een mobiel toilet neergezet.’

Is De Kleine Duiker verzekerd?

“De opstallen zijn voor meer dan twee miljoen euro verzekerd. We hebben zelf degelijk gewerkt, dat kunnen we aantonen. De verzekering gaat uit van herbouw.

We hebben nu van de verzekering een voorschot nodig van enkele tienduizenden euro’s voor tijdelijke horeca en andere voorzieningen, om weer open te kunnen. Want herbouw zal nog wel twee of drie jaar kunnen duren. “

Hoe kunnen mensen helpen?

“Er blijkt grote betrokkenheid bij medewerkers, vrijwilligers en burgers. Er komen gelukkig veel donaties binnen. Die zullen we hard nodig hebben, want bijvoorbeeldvan de horeca is alles weg en de inkomsten dus ook! . En veel gereedschap is voor de verzekering afgeschreven, maar hebben we wel nodig.
Het bestuur van De Kleine duiker voelt zich gesteund en dankt allen die een bijdrage hebben geleverd of dit nog gaan doen.’

Ga voor het steunen van De Kleine Duiker naar:

dekleineduiker.nl/steun-ons/  

Advertenties uit de krant