Afbeelding

Column Florian: Vivaciteit in 2019

Algemeen

'Driekwart van de jongeren ervaart stress en burn-out klachten'. Vorig jaar, of beter gezegd, een paar maanden geleden stond het nieuws ineens vol met artikelen met ongeveer deze kop. Zelfs nog vorige week stond er een groot artikel in de Volkskrant over de zogenaamde 'burn-outepidemie' die is toegeslagen onder de Nederlanders. De cijfers wijzen het uit: onder de zogenaamde 'millennials' komen steeds meer burn-out verschijnselen voor. Hoe komt dat?

Veel jongeren leggen voor zichzelf de lat te hoog, voelen zich onzeker en moeten veel keuzes maken op jonge leeftijd. Op je opleiding probeer je hoge cijfers te halen om zo je vervolgstudie te 'verdienen'. Naast school spreek je af met vrienden, je werkt, je doet hier nog een activiteit en je bent in die vereniging nog actief en voor je het weet is de week en maand om. En eigenlijk is het vrij normaal dat je zoveel doet, want iedereen doet het op die manier. Heel de maatschappij is erop gericht dat je elk moment van de week bezig kan zijn en bereikbaar moet zijn. Met zoveel verwachtingen is het toch niet gek dat er veel burn-out klachten zijn?

Misschien denk je wel: Florian, burn-out en stress… het is niet echt positief om daar 2019 mee te beginnen. Toch wel!

Wat nou als we in 2019 de vivaciteit (levendigheid) onder jongeren (en ouderen) kunnen terugbrengen? Gewoon even eens per dag iets van een moment voor jezelf en de boog staat alweer wat minder strak.

Hoe ben jij 2019 ingegaan? Staat de agenda vol met nieuwjaarsborrels, afspraakjes met vrienden of vriendinnen óf heb je even een paar dagen leeg gehouden; even uitbuiken en bijkomen? Plannen is dé kunst van de 21ste eeuw. Degene die het kan, maakt zich bijna immuun voor de burn-outepidemie. Goed, nieuws voor degene die het niet kan… het is te leren. Het halfuurtje vrij kan je in ieder geval al inroosteren.

'Millennials hebben in 2019 meer energie dan voorheen' zou een mooie kop zijn voor een artikel dit jaar in juli. Doe jij mee?

Advertenties uit de krant