Afbeelding

Barendrechtse Piet wordt minder zwart

Algemeen

BARENDRECHT – Ook in Barendrecht gaat het uiterlijk van Zwarte Piet veranderen. Aanleiding is een klacht van drie jonge Barendrechters en een brief aan de gemeenteraad.

Burgemeester Jan van Belzen heeft de afgelopen tijd gesprekken gevoerd over het uiterlijk van Zwarte Piet. Daaronder een gesprek met drie jongeren, die het onder meer hadden over ‘pijn en gekwetstheid door de discriminatoire of racistische kenmerken van Zwarte Piet’.

Van Belzen heeft ook gesproken met de organisatoren van de Sinterklaasintochten. De eigenaar van Carnisse Veste wil vanuit het oogpunt van veiligheid in het winkelcentrum uitsluitend roetveegpieten, omdat hij protestacties tegen Zwarte Piet wil voorkomen. Op de Middenbaan kiest men bij eventuele activiteiten kiest voor een mix van 50 procent roetveegpieten en 50 procent Zwarte Pieten.

De burgemeester is tevreden over de gevoerde gesprekken. “Er is overwegend begrip voor de verschillende standpunten in de zwartepietendiscussie. Het lijkt erop dat in Barendrecht de komende jaren een geleidelijke verandering zichtbaar zal zijn van (grotendeels) Zwarte Pieten naar een gemêleerd pietenkorps. Deze beweging stemt mij tevreden.”

“Het Sinterklaasfeest is bij uitstek een feest waarbij iedereen zich welkom moet voelen. Ik ben blij dat deze (geleidelijke) verandering uit de samenleving zelf komt”, aldus Van Belzen.

De gemeente Barendrecht verstrekt geen subsidie aan Sinterklaasintochten, deze worden georganiseerd en gefinancierd door de winkeliersverenigingen. Wel beslist de gemeente over het afgeven van een vergunning voor een Sinterklaasintocht.

Dit jaar is het niet mogelijk de intochten veilig en binnen de geldende coronamaatregelen een Sinterklaasintocht te organiseren. Dit is door de organisatoren en gemeente in goed overleg besloten.

Advertenties uit de krant