Cees Schaap en Tanja de Jonge: 'Je hebt een andere rol in je eigen gemeente'.
Cees Schaap en Tanja de Jonge: 'Je hebt een andere rol in je eigen gemeente'.

Tevreden over samenwerking

Algemeen

BARENDRECHT – Het college is over de helft van haar bestuursperiode. Een mooi moment om een tussenbalans op de maken. Vandaag vertellen de wethouders Tanja de Jonge (GroenLinks) en Cees Schaap (VVD) wat zij de afgelopen tijd hebben kunnen bereiken.

Voor beiden is het hun eerste periode als wethouder. Hoe bevalt de overgang van ‘gewone’ inwoner naar wethouder?

Tanja de Jonge: “Het is een hele mooie overgang. Je hebt een andere rol in je eigen gemeente. Je kunt besturen op onderwerpen waarvan je altijd al vond dat er iets aan gedaan moest worden.”
Cees Schaap was zelfstandig fraudeonderzoeker. “Ik zat aan het einde van mijn carrière en had net mijn bedrijf opgedoekt. Toen kwam de gelegenheid om wethouder te worden.” Schaap werkte voorheen vooral alleen. “Nu werk je samen met een club mensen, wat mij goed bevalt. Dat was voor mij een ontdekking en een verrijking. Ik ben een geboren Barendrechter en je doet dit werk natuurlijk voor Barendrecht.”

Worden ze op straat aangesproken?

Cees Schaap: ‘We hebben een hele hectische periode gehad met het afval. Op de sociale media ontspoorde het. Dat is dan lastig voor het thuisfront.” Er is over het afval ook een gesprek met inwoners geweest via Facebook. “Toen was iedereen vriendelijk en begripvol.”
Tanja de Jonge: “Soms wil iemand iets weten of wil je wat meegeven. Dat is alleen maar prima. Ik heb één keer moeten zeggen ‘Sorry, maar ik ben nu met mijn gezin op pad’.”
Lukt het om als GroenLinks en VVD samen te werken?

Tanja de Jonge: “Het lijkt niet de meest voordehand liggende combinatie, maar in veel gemeenten gebeurt het. Op lokaal niveau kan je goed afspraken maken. Als je het samen eens bent over het doel, dan kan je daar samen voor gaan. Bij het vormen van een coalitie moet je altijd water bij de wijn doen. En je moet respect voor elkaar hebben.”
Cees Schaap: “De samenwerking is altijd van individuen afhankelijk. Het leuke aan dit college is dat we elkaar hebben gevonden.”

Wat is het belangrijkste dat Tanja de Jonge heeft bereikt?

Als eerste noemt ze het werken aan duurzaamheid en de klimaatopgave. “Het is mooi dat we unaniem met de gemeenteraad een visie hebben vastgelegd voor de toekomst. Dat is iets waar Barendrecht trots op mag zijn.”
De Jonge vindt samenwerking in de cultuursector erg belangrijk. In Barendrecht-centrum zijn dat de partners die samenwerken in Het Kruispunt. In Carnisselande wordt de bibliotheek verbouwd tot wijkcentrum Het Plein. Daarin komen de bibliotheek, de wijkteams en de veiligheidspost.
“De cultuursector heeft het zwaar te verduren. We hebben daarom eind december besloten om theater Het Kruispunt en poppodium De Beuk extra te ondersteunen. Ze hebben hele zware klappen gehad”, zegt De Jonge. “Chapeau voor de culturele instellingen. Ze verliezen de moed niet en proberen wegen te vinden om de inwoners te bereiken.”

Wat is het belangrijkste dat Cees Schaap heeft bereikt?

Cees Schaap noemt direct de versterking van de boa’s, de gemeentelijke toezichthouders. Hun uitrusting is onder meer uitgebreid met steekvesten en camera’s. “Het is allemaal een stuk professioneler geworden. We werken meer met eigen mensen. Ook de bikers zijn bij ons in dienst getreden. Er was toezicht van 9 tot 17 uur, maar tegenwoordig is er ook ’s avonds bezetting.”
Schaap is trots op het onderhoud van de openbare ruimte. “Nadat we waren geïnstalleerd was het een gekkenhuis met klachten. Ik heb toen snel ingegrepen. De contracten voor het groenonderhoud zijn herzien en sindsdien is het aantal klachten een stuk minder. De gemeenteraad heeft daar ook extra geld voor beschikbaar gesteld.”
Schaap heeft veel waardering voor de 520 vrijwilligers die helpen met het opruimen van zwerfvuil. “En we hebben na twintig jaar een ander afvalsysteem. Daar ben ik trots op.”

Samenwerking
De twee wethouders hebben regelmatig met elkaar te maken. In Carnisselande trekken de boa’s (Schaap) met de veiligheidspost in bij de bibliotheek (De Jonge). Op het dak van de gemeentelijke gebouwen (Schaap) zijn zonnepanelen (De Jonge) geplaatst. “En ik ben bezig met de circulaire economie, waarbij grondstoffen worden hergebruikt”, vult Tanja de Jonge aan. “Als de circulaire economie het goed gaat doen, is Cees van z’n afval af.”

Video

Kijk naar een video van het gesprek:


Advertenties uit de krant