Afbeelding

Arco: vergeten gedenksteen

Column Column

De gedenksteen voor het Derde Grensbataljon, bij de vroegere Barendrechtse Brug, is weer welkom in de Hoeksche Waard. En dat 52 jaar nadat Barendrecht het monument ‘asiel’ verleende en behoedde voor de sloop. Eind goed al goed, zou je denken. Maar ik ben er niet gerust op.

De oprit van de verdwenen Barendrechtse Brug is mijn favoriete plekje in Barendrecht. Een plek vol historie met een prachtig uitzicht over de rivier. Niet zo vreemd dat hier altijd mensen te vinden zijn. Ze komen voor een snelle blik over het water of om hier langere tijd met leeftijdgenoten op een bankje te zitten. En de laatste ‘nieuwtjes’ uit te wisselen natuurlijk.

De afgelopen jaren is er steeds meer bekend geworden over de geschiedenis van deze plek. Zo kwamen er twee boeken uit over de brug, waarin ook wordt beschreven wat hier in 1940 gebeurde. Wat dat betreft past de gedenksteen voor het Derde Grensbataljon mooi bij de tolhuisjes waar de kogelgaten van mei ’40 nog in zitten en bij het laatste stuk staal van de brug, dat hier op een voetstuk staat.

Die gedenksteen gaat binnenkort naar de andere kant van het water. Laten we hopen dat er eerst goede afspraken worden gemaakt. En dan heeft Barendrecht recht van spreken. Het was immers de toenmalige burgemeester van Barendrecht die de steen heeft behoed voor de sloop. En het was de gemeente Barendrecht die meer dan 50 jaar de steen heeft onderhouden en hier op 4 mei bloemen heeft gelegd.

In Barendrecht staat de gedenksteen naast woningen en zijn er altijd bezoekers. Aan de overkant komt de steen op een verlaten bruggenhoofd. Hoe gaat de gemeente Hoeksche Waard zorgen voor toezicht? Eind jaren zestig wilden ze van de steen af. Wat is er veranderd?
Laten we niet rekenen op de Hoeksche Waardse veteranen die nu de verplaatsing van de gedenksteen eisen. Ze hadden de afgelopen vijftig jaar nog geen bosje bloemen over voor de nagedachtenis van het Derde Grensbataljon. De eerste keer zijn ze er ongetwijfeld allemaal bij op 4 mei. Maar daarna zullen ze er zich niet meer mee bemoeien.

Het zou daarom goed zijn als de gemeente Barendrecht zwart op wit een aantal garanties krijgt:
-de kosten van de verplaatsing zijn voor de gemeente Hoeksche Waard
-er wordt gezorgd voor het schoonhouden van het monument
-elk jaar op 4 mei is er een herdenking
-op de lege plaats in Barendrecht en bij het herplaatste monument aan de overkant wordt een informatiebord geplaatst met daarop het verhaal van de brug en het Derde Grensbataljon in mei 1940. Met de belofte van de gemeente Hoeksche Waard dat ze elke maand een doekje over hun bord halen. Want het informatiebord over de natuur, dat daar nu staat, ziet er volkomen verwaarloosd uit.

Vindt de gemeente Hoeksche Waard dit te duur en de moeilijk? Laat de gedenksteen dan maar staan in Barendrecht. We zorgen er hier goed voor. En dat hebben de mannen van het Derde Grensbataljon verdiend.

Advertenties uit de krant