Het Trefpunt.
Het Trefpunt.

Bewoners willen referendum over Trefpunt

Algemeen

BARENDRECHT – Er worden de komende dagen handtekeningen ingezameld om een referendum over de toekomst van het Trefpunt mogelijk te maken. ”Behoud ’t Trefpunt, geen sloop!”, is het motto. Het initiatief is genomen door Bewonerscomité de Driehoek. Er moeten maandag bij de gemeente 390 ondersteuningsverklaringen worden ingeleverd. Dan wordt de aanvraag in behandeling genomen.

De komende dagen gaan leden van het comité de wijken in om handtekeningen te verzamelen. Bestuurslid Han Vlieg staat zaterdag vanaf 10 uur op de Middenbaan, waar mensen hun handtekening kunnen zetten.

Doel

Het referendum heeft als doel het gebouw ’t Trefpunt, de voormalige Groen Van Prinstererschool, gebouwd in 1955, niet te slopen maar te behouden en te renoveren voor de huidige gebruikers en het de status van gemeentelijk monument te verlenen

“De drie opeenvolgende Erfgoedcommissies hebben vanaf 2018 gepleit voor het behoud als gemeentelijk monument vanwege de grote cultuurhistorische- en architectonische waarde. Wetenschappelijke waarderingen in rapporten van drs. Wijnand Galema, architectuurhistoricus en dr. Dolf Broekhuizen, erkend landelijk expert op het gebied van historische scholenbouw, ondersteunen deze adviezen aan het college van B&W. Het gebouw is tevens een karakteristieke stedenbouwkundige hoeksteen van de wijk De Driehoek met groen- en speelruimte erom heen. En het is nog het enige openbare gebouw uit de wederopbouwperiode van ons dorp”, stelt het bewonerscomité.

Procedure

De gemeenteraad besluit op dinsdag 21 december over de toekomst van het oude schoolgebouw. Omdat er nu alleen een voorstel van het college ligt om het gebouw te slopen, wil het bewonerscomité met het referendum voor een alternatief zorgen.

Volgens de referendumverordening moet de aanvraag tien dagen voor de vergadering met voldoende handtekeningen bij de gemeente binnen zijn. Omdat er een weekend tussen zit, is bepaald dat dit maandag 13 december is. De aanvraag moet ondersteund worden door 1 procent van het aantal stemgerechtigden. Dat zijn er in dit geval 390.
Als de gemeenteraad beslist dat de aanvraag geldig is, dan moet 5 procent van het aantal kiesgerechtigden het verzoek ondersteunen. Als die handtekeningen binnen zijn, kan het referendum worden gehouden. Han Vlieg gaat ervan uit dat het referendum dan tegelijk met de verkiezingen voor de gemeenteraad op 16 maart 2021 wordt gehouden.

Steun

Echt voor Barendrecht steunt de aanvraag voor een referendum. De partij heeft de handtekeningenlijst op haar website geplaatst.

Handtekening zetten

Het formulier voor de handtekeningen is hier digitaal te downloaden  en aan te vragen via  het mailadres referendum@behoud-het-trefpunt.nl of schriftelijk te verkrijgen bij de voorzitter en secretaris van het bewonerscomité waarnaar het ook weer kan worden teruggezonden of ingeleverd.

Meer informatie over de actie op

Behoud het Trefpunt (behoud-het-trefpunt.nl)

Advertenties uit de krant