Winnie Hofland en Marcel van Prehn leiden de avond in.
Winnie Hofland en Marcel van Prehn leiden de avond in.

Belangstelling voor Nieuwe Gerechtsdeurwaarder

Algemeen

BARENDRECHT – De inzet van de Nieuwe Gerechtsdeurwaarder om mensen met schulden te helpen, kan op brede belangstelling rekenen. Dat bleek dinsdagavond in het gemeentehuis.


D66 en Wij Barendrecht hadden een bijeenkomst georganiseerd, waar deurwaarder Arie Lodder uitleg gaf over zijn werk. Hij brengt de schuldenpositie van de klant in kaart en maakt afspraken met de schuldeisers over de terugbetaling. Inwoners van Barendrecht kunnen al kiezen voor begeleiding door de Nieuwe Gerechtsdeurwaarder. De gemeente betaalt de kosten, maar verwijst niet actief door.
Dinsdag waren naast de lijsttrekkers Marcel van Prehn (D66) en Winnie Hofland (Wij Barendrecht) een tiental belangstellenden aanwezig. Daaronder de raadsleden Dirk Vermaat (EVB), Arno Schippers (CDA) en wethouder Nico Bults (D66). Verder waren er mensen van de WMO-adviesraad, KijkopWelzijn en Patrimonium.


“Ik zie dit als een goede aanvulling op wat we al doen”, reageerde wethouder Bults. Hij constateert dat de gemeente niet alle mensen met schulden in beeld heeft. “Sommige mensen willen niet geholpen worden door de overheid.” Bults denkt daarbij onder meer aan mensen die slachtoffer zijn van de Toeslagenaffaire. Die hebben geen vertrouwen meer in de overheid.
De wethouder hoopt dat door de inzet van de Nieuwe Gerechtsdeurwaarder mensen bereikt worden voordat ze diep in de schulden zitten. Nu hebben mensen gemiddeld 40.000 euro schuld, voordat ze zich melden bij de gemeente.

EVB-raadslid Dirk Vermaat heeft zelf als advocaat ervaring in het begeleiden van mensen met schulden. Hij heeft de indruk dat de Nieuwe Gerechtsdeurwaarder geschikt is voor mensen waar goede afspraken mee te maken zijn. De moeilijke groep die diep in de schulden zit en die zich niet houdt aan afspraken, wordt zo echter niet bereikt. 

Advertenties uit de krant