De regels voor het uitlaten van honden gaan veranderen.
De regels voor het uitlaten van honden gaan veranderen.

Nieuw hondenbeleid ‘Kwispelend door Barendrecht’

Algemeen

BARENDRECHT – Met een nieuw hondenbeleid wil het college tegemoet komen aan wensen van hondenbezitters en niet-hondenbezitters. Dinsdag werd het nieuwe beleid behandeld door de raadscommissie Ruimte.

Roeland Bol (EVB) herinnerde daarbij aan een discussie op Dierendag 2022. “Veel hondenbezitters waren niet tevreden over het gevoerde hondenbeleid in Barendrecht. Wel veel betalen aan hondenbelasting, maar hier weinig voor terugkrijgen! En ook veel niet-hondenbezitters waren ontevreden. Want waarom ligt er overal zo veel hondenpoep en waarom worden die nalatige hondenbezitters dan niet bekeurd?”

De afgelopen tijd heeft wethouder Vermaat gesprekken gevoerd, onder meer tijdens een inloopavond. Naar aanleiding daarvan is er een nota opgesteld die de naam ‘Kwispelend door Barendrecht’ heeft gekregen.

Opruimplicht

In het nieuwe beleid vervallen alle uitlaatplekken (zonder opruimlicht). Voortaan is er een opruimplicht op alle openbare plaatsen in de hele gemeente. De hondenlosloopgebieden blijven bestaan. Wel komt er een betere spreiding van die gebieden. Waar nodig worden de losloopgebieden omheind, om de honden te scheiden van fietsers en wandelaars. Buiten de losloopgebieden moeten de honden aangelijnd zijn.
Of het uitlaten van een hond aan een vele meters lange flexibele lijn ook ‘aangelijnd’ is, wordt nog uitgezocht.

In overleg met hondenbezitters worden er meer hondenpoepbakken geplaatst. “De hondenbezitter weet het beste waar er een bak gemist wordt”, zo wordt in de nota gesteld.
Hondenbezitters moeten voortaan een poepzakje bij zich hebben. Wie een hond uitlaat zonder een poepzakje op zak te hebben, riskeert een boete van 100 euro. Als proef worden die zakjes door de gemeente gratis verstrekt. De gemeente stopt zelf met het opruimen van hondenpoep.

De hondenbelasting wordt voortaan volledig ingezet voor de voorzieningen voor honden en hun bezitters. Dat is niet genoeg voor de invoering van het nieuwe beleid. In 2025 is voor de invoering 37.400 euro extra budget nodig.

Melkkoe

Roeland Bol (EVB) is blij met het nieuwe beleid. “De hond was in Barendrecht jarenlang melkkoe”, constateert hij. Volgens Bol is die tijd nu voorbij. Tina Jakoeb (PvdA) vindt de hond nog steeds melkkoe, omdat de hondenbelasting niet wordt afgeschaft.

Verschillende fracties hadden vragen over de grote losloopgebieden in de Zuidpolder. Fietsers en wandelaars zouden hier gehinderd kunnen worden door loslopende honden. Wethouder Vermaat vroeg er begrip voor dat er bij de honden(bezitters) behoefte is aan een uitloopgebied. Hoe het nou precies zit met de Zuidpolder bleef onduidelijk. De verstrekte kaartjes zorgden niet voor helderheid. Het gebied is in beheer bij Staatsbosbeheer. Die heeft een eigen hondenbeleid. De wethouder laat een ambtenaar navraag doen bij Staatsbosbeheer.

Honden waarvoor belasting is betaald hebben in Barendrecht een penning. Johan Lengkeek (CDA) stelde voor om deze te vervangen door een chip. Bij een controle kan deze door een boa worden afgelezen. Wethouder Vermaat laat onderzoeken of de penning vervangen kan worden door een chip. 

Het nieuwe hondenbeleid staat op 30 januari op de agenda van de gemeenteraad. SGP/CU, D66, CDA en PvdA lieten nu al weten ermee in te stemmen. De VVD was afwezig. De fractie van EVB overlegt donderdag 11 januari of ze kan instemmen met de financiële gevolgen.

Advertenties uit de krant