Uitleg over de deling van Duitsland in het Grenslandmuseum Eichsfeld.
Uitleg over de deling van Duitsland in het Grenslandmuseum Eichsfeld.

Indrukwekkende Paasreis naar Duitsland en Tsjechië

Algemeen

door Arco van der Lee
BARENDRECHT – Een groep van 37 Barendrechters keerde op Tweede Paasdag laat in de avond terug van een indrukwekkende Paasreis naar Duitsland en Tsjechië.

Een dergelijke reis vond eerder plaats in 2015. “Dat was ter gelegenheid van 70 jaar Bevrijding”, vertelt Hugo Langendoen. Hij is voorzitter van de Stichting Stedenband. Samen met Co van Hengel en Coby van der Schee vormde hij de ‘reisleiding’.

“Het was de bedoeling om de reis in 2020 te herhalen in verband met 75 jaar Bevrijding. Door corona kon dat niet doorgaan. Een aantal mensen wilde het dit jaar toch weer organiseren. Aanvankelijk was het een beetje stressvol of er voldoende belangstelling zou zijn. Maar we hadden een bus vol. Meer mensen kon niet, in verband met het aantal kamers in het hotel in Louny.”

Programma

De groep vertrok op vrijdag 29 maart in alle vroegte uit Barendrecht. Op de vroegere grens tussen Oost en West-Duitsland werd het Grenzlandmuseum Eichsfeld bezocht. Een inwoonster van het gebied, die de Duitse deling zelf had meegemaakt, gaf hier uitleg.

De zaterdag startte met een zonovergoten rondleiding door Dresden. Het centrum is in 1945 bij een bombardement grotendeels vernietigd. De laatste jaren is het weer opgebouwd. ’s Middags was er een rondleiding door Barendrechts partnergemeente Louny in Tsjechië.

Op Eerste Paasdag bezocht de groep ’s ochtends het concentratiekamp Theresienstadt. Na dit indrukwekkende bezoek werd de middag doorgebracht in Praag.
Tweede Paasdag startte met een bezoek aan Lidice. Het dorpje werd in 1941 door de Duitsers vernietigd. Daarbij werden de inwoners doodgeschoten of weggevoerd. De groep kreeg uitleg van een vrouw waarvan de schoonmoeder een van de weinige overlevenden was. Na dit indrukwekkende verhaal startte de twaalf uur durende thuisreis met de bus.

Indrukken

Lindsey Faken was er bij de vorige reis in 2015 ook bij. Toen en nu was ze jongste deelnemer. “Ik heb gestudeerd in Wageningen”, vertelt ze. “Daar is veel aandacht voor 4 en 5 mei, ook bij de jongeren. Ik was nog nooit in een concentratiekamp geweest. Omdat Theresienstadt op het programma stond, meldde ik me de vorige keer aan. Ik was nog nooit in Lidice en Dresden geweest. Daarom ging ik nu weer mee.” Lindsey was het meest onder de indruk van Theresienstadt. “Want daar is nog zichtbaar hoe het is geweest.” Lidice maakte ook veel indruk. “Dat ziet eruit als een mooi park, totdat je het verhaal hoort.”

Wouter Gorter is erg geïnteresseerd in de Tweede Wereldoorlog. “Dat deze reis ook naar Theresienstadt en Lidice ging, gaf voor mij de doorslag om mee te gaan.” Die twee plaatsen maakten op hem dan ook de meeste indruk. “Ik kan me nog steeds niet voorstellen dat mensen tot zoiets in staat zijn.” Hij was verrast door de schoonheid van Dresden en Praag.

Samen met zijn collega Hans van Hengel heeft Wouter interviews gemaakt tijdens de reis. Ze worden donderdag 11 april tussen 19 en 21 uur uitgezonden op Exxact Barendrecht.

Enthousiaste groep

Hugo Langendoen kijkt tevreden terug op de Paasreis. “Het is super enthousiaste groep die blij is met alle informatie. En we hebben erg veel gezien in korte tijd.”

Voor hem was Dresden een hoogtepunt. “Dat kwam door de gids die we hadden. Ik was al eerder in die stad geweest, maar kreeg nu zoveel informatie, dat ik er anders naar ben gaan kijken.”

“Lidice blijft een heel indrukwekkend verhaal. Dat merk je ook aan de reacties van mensen die het voor het eerst hoorden.”

Hugo komt door zijn werk als docent op Portus Groene Hart en zijn inzet voor Stedenband meerdere malen per jaar in Tsjechië. “Dit jaar kom ik er vijf keer. De volgende keer is een bruiloft van een Tsjechische leerling die jaren geleden aan de uitwisseling met Barendrecht heeft deelgenomen. Samen met zijn uitwisselingapartner van toen ben ik uitgenodigd op de bruiloft in de buurt van Praag.”

Dresden.
De kathedraal van Dresden.
De recent weer opgebouwde Frauenkirche.
Rondleiding door Dresden.
Aankomst in Louny.
Wandeling door Louny.
Theresienstadt.
Theresienstadt.
Praag.
Praag, ingang van de burcht.
Uitzicht vanaf de burcht over Praag.
Praag.
Monument van Lidice.
Lidice.
Monument voor de kinderen die uit Lidice zijn weggevoerd.
Monument voor de kinderen die uit Lidice zijn weggevoerd.
Lidice.

Advertenties uit de krant