Peter Haring: ‘In Nederland eten we te veel vlees’.
Peter Haring: ‘In Nederland eten we te veel vlees’.

Duurzamer leven met minder kaas en korter douchen

Algemeen

REGIO – Lionsclub IJsselmonde hield maandag 8 april een seminar over Duurzaamheid. Peter Haring, vroeger werkzaam voor Unilever, vertelde hier over de invloed die ons voedingspatroon heeft op de wereld. Hij gaf ook tips voor een duurzamer leven.

Lionsclub IJsselmonde is al geruime tijd bezig met het thema Duurzaamheid. Het was maandag de vierde maal dat er een seminar over het thema werd gehouden. Het doel was mensen bewust te maken van de mogelijkheden die er zijn om zelf verantwoorde keuzes te maken.

Het ontwerp lokte zeventig mensen naar de Paradijshoeve in Ridderkerk. De zaal was daarmee tot de laatste stoel gevuld.

Elitair

“Gezond eten wordt wel gezien als duur en elitair. Maar is dat wel zo?”, vroeg inleider Alfred Kool zich af. Hij merkt dat in restaurants het eten van vlees nog steeds standaard is. “Je krijgt dan een groot stuk vlees met voor de vorm wat stukjes groente er omheen.”

Soms lijken keuzes duurzaam, maar zijn ze dat niet. Zo kwam deze avond enkele malen de teelt van gewassen voor biobrandstof aan de orde. “Op één volle tank biobrandstof voor een SUV in de Verenigde Staten, kan iemand in de Derde Wereld een heel jaar leven”, hield Kool zijn gehoor voor.

Grondgebruik

Peter Haring werkte voor Unilever aan Duurzaamheid, in de tijd dat het bedrijf daar nog de nadruk op legde. Inmiddels is het beleid veranderd. Haring is zelf al een aantal jaren met pensioen.

Aan de hand van grafieken over het grondgebruik en CO2-uitstoot in de wereld, stelde Haring dat er in de wereld te veel rood vlees en te veel mais wordt gebruikt. Er worden veel te weinig noten, groenten en fruit gegeten. “In Nederland eten we te veel vlees”, stelde Haring. Het veel voorkomen van diabetes en darmkanker ziet hij als gevolgen hiervan.

Palmolie wordt vaak gezien als slecht voor de aarde, omdat er oerwoud voor wordt gekapt. Dat is volgens Haring een te simpele voorstelling van zaken. Hij liet zien dat palmolie erg efficiënt wordt geproduceerd. De productie ervan kan volgens hem worden opgevoerd. Niet door het kappen van bossen, maar door het beter opleiden van de boeren.

Lijstje

Volgens Peter Haring zou het goed zijn als in de supermarkt in de prijs van de producten ook de schade aan het milieu wordt meegerekend. Kaas zou dan in prijs verdubbelen. Voordat het zover is, kan iedereen ook zelf dingen doen om CO2 te besparen. Het lijstje dat Haring zijn publiek voorhield:

-vijf tegels uit je tuin vervangen door beplanting
-1000 kilometer minder autorijden
-2 kilo minder kaas per jaar
-3 kilo minder rood vlees per jaar
-maximaal 5 minuten douchen
-verwarming 1 graad lager
Bij elkaar bespaart dat 1 ton CO2 per jaar.

De bezoekers kwamen met eigen ideeën over voedselbossen en het inkopen bij ‘herenboeren’. Over het onderwerp zijn de Lions nog niet uitgepraat. Volgens jaar is er weer een seminar.

Advertenties uit de krant