CDA-leider Henri Bontebal en Leo van Gelder.
CDA-leider Henri Bontebal en Leo van Gelder. Foto:

Leo van Gelder (CDA) kandidaat voor het Europees Parlement

Algemeen

BARENDRECHT – Leo van Gelder is bij de verkiezingen van 6 juni kandidaat voor het Europees Parlement. Hij staat op de elfde plaats van de CDA-lijst.

Van Gelder was lid van de gemeenteraad in Barendrecht en heemraad bij het waterschap. Als docent aan de Hogeschool Rotterdam heeft hij (ook na zijn pensioen) studenten begeleid bij het onderzoeken van de zeespiegelstijging.

Tegenwoordig is Leo van Gelder twee dagen per week actief voor de Floating Farm, de drijvende boerderij in de Rotterdamse Haven. “ik heb gisteren nog groepen Fransen, Duitsers en Japanners rondgeleid”, vertelt hij.

Door zijn deskundigheid op het gebied van water raakte Leo van Gelder betrokken bij Europese projecten. “Ik moest naar Barcelona om verantwoording af te leggen. Als je daar dan rondloopt met mensen uit 27 landen, dan is dat bijzonder inspirerend.” Het was mede de aanleiding voor hem om zich te melden voor de kandidatenlijst voor de Europese Verkiezingen. Het sollicitatiegesprek moest via internet worden gevoerd, want Van Gelder zat toen voor een project op Cyprus.

Leo van Gelder wil zijn deskundigheid op het gebied van water inbrengen in de verkiezingscampagne. Verkiezingscampagne, met name ook vanwege de dreigende schaarste aan drinkwater Maar er zijn meer redenen waarom hij de Europese verkiezingen en de samenwerking in Europa belangrijk vindt.

“In Barendrecht zie je vrachtauto’s uit heel Europa rijden. Ik heb daarom contact gezocht met Dutch Fresh Port. Voor hen is het belangrijk dat er één munt is, geen grenscontroles en een goede infrastructuur. Goede wegen en waterverbindingen heeft de EVP (de Europese VolksPartij – red.) hoog op de agenda staan evenals de uitbreiding van het Europese spoornetwerk. Daar kan Barendrecht van profiteren.”

Van Gelder kreeg als kerkenraadslid van de Bethelkerk te maken met een hele andere internationale ontwikkeling, de vluchtelingen uit Oekraïne. “Vrij snel kregen we het verzoek of we vluchtelingen konden huisvesten. Uiteindelijk is de jeugdzaal een tijd lang gebruikt als huiskamer voor de Oekraïners. De vrijgekomen pastorie van dominee Ketelaar stelden we beschikbaar als woning.”

“Je merkt dan dat vrede lang niet meer vanzelfsprekend is. Het heeft bij mij het denken over Europese veiligheid nieuw leven in geblazen.”

Campagne

De campagne voor de Europese Verkiezingen komt langzaam op gang. Leo van Gelder heeft in Alblasserdam een avond georganiseerd over het thema ‘Europa en water’. Op 10 mei leidt hij een bijeenkomst over biodiversiteit, die wordt gehouden op de Floating Farm. Een werkbezoek aan vissers in Stellendam staat ook op de agenda. Wellicht gaat Leo van Gelder met het CDA water uitdelen bij de avondvierdaagse. “En de mensen moeten niet raar opkijken als ze me door het dorp zien racen op de CDA-bakfiets.”

Advertenties uit de krant