Afbeelding

Geslaagd Festival CultuurLocaal

Algemeen

BARENDRECHT - Op zaterdag 13 april was in De Baerne het jaarlijkse Festival CultuurLocaal. Ondanks het mooie weer wisten veel Barendrechters de weg naar het gebouw te vinden, om muziek te maken of ernaar te luisteren.

Al voor tien uur gingen de deuren open en kwamen kinderen met ouders om mee te doen aan de muzikale speurtocht. In veel lokalen zaten muziekdocenten klaar om te vertellen over hun instrument en natuurlijk konden de kinderen ze ook zelf proberen te bespelen. Met de ingevulde vragen- en opdrachtenkaart konden de kinderen een leuke muzikale prijs ophalen. De belangstelling was groot, zo’n veertig kinderen hebben meegedaan.

Ondertussen speelde in de centrale hal het Ensemble Larenkamp. Het openingsstuk was Energie, het lied dat speciaal is gemaakt voor de landelijke Kindermuziekweek 2024. Dat werd gezongen door Pleun Leenders, die sinds kort ook muzieklessen op scholen verzorgt namens CultuurLocaal. Aan het eind van het concert kwam Pleun terug om spontaan met het Ensemble het prachtige Summertime van George Gerschwin ten gehore te brengen.

Om elf uur startten in de BaerneZaal de repetitie van het Groot Meespeel Orkest Volwassenen en Groot Meespeel Orkest jeugd. Deze gelegenheidsorkesten bestaan uit leerlingen van CultuurLocaal. Vooraf ontvangen ze de bladmuziek van de geselecteerde stukken en zijn er twee repetities. Tijdens het festival is er een generale repetitie en om 15:15 uur een concert met publiek. Docenten en zeer ervaren leerlingen spelen in de orkesten mee als ondersteuning.

Coördinator Henk Elderson volgde de repetitie van het GMO Jeugd. “Het is mooi om te zien hoe de kinderen tijdens de repetitie worden uitgedaagd om de stukken beter of bijvoorbeeld sneller te gaan spelen. De eerste keer lijkt het dan helemaal niet te lukken, maar de tweede keer gaat het al beter en tijdens het concert – als iedereen helemaal geconcentreerd is- blijkt dat ze het wel kunnen. Dan hebben ze op zo’n dag dus een echt stap voorwaarts gezet!”

Bij het concert was de BaerneZaal volgestroomd met familieleden en andere belangstellenden. Zij genoten van de selectie van filmmuziek die op het programma stond, zoals Jurassic Park, The Good, the Bad and the Ugly en ook een ABBA medley.

Het GMO Jeugd had als toegift het songfestivallied Europapa ingestudeerd.

Het concert werd afgesloten met een optreden van het nieuwe Jazz Combo onder leiding van Cosimo Gentili. Dit kwartet heeft pas enkele repetities gehad, maar zette al een uitstekend optreden neer.

CultuurLocaal kijkt met tevredenheid terug op het Festival. “Het is altijd veel werk om voor te bereiden, maar als je ziet hoeveel mensen erop af komen is het dat zeker waard.” aldus coördinator Monique Kruijdenberg, die samen met haar collega Hanneke Meijer de organisatie deed.

www.cultuurlocaal.nl

Advertenties uit de krant