Sander Jonas.
Sander Jonas.

Krav Maga is voor iedereen die zichzelf wil kunnen verdedigen

Algemeen

BARENDRECHT – Krav Maga is geen sport, maar een verdedigingssysteem. Studenten van Styllz Krav Maga Limited leren onder leiding van instructeur Sander ‘Styllz’ Jonas zich te beschermen tegen gevaarlijke realistische situaties.  

Door Tess Krommenhoek

Krav Maga is van origine Israëlisch en is geënt op antiterrorisme training. Sander vertelt dat ze bij Krav Maga alles vanuit de grove motoriek van de mens doen. Zo legt hij uit dat iemand in een paniek of stresssituatie niet meer kan nadenken. Onder stress valt de fijne motoriek weg en blijft alleen het oerinstinct over. “Bij Krav Maga wordt er geleerd om vanuit die oerinstinct te reageren, zonder na te hoeven denken.” 

Ervaring  

Sander Jonas is al bijna 25 jaar actief in Krav Maga en heeft al veel ervaring. Zo heeft Sander zo’n 23 jaar lang getraind bij en lesgegeven voor de grootste organisatie ter wereld, Krav Maga Global. Ook is hij daar onder Eyal Yanilov, de grondlegger van het huidige Krav Maga Global, voorheen IKMF, als Expert level afgestudeerd. “Het kwam ooit in een demonstratie op eurosport op televisie en maakte zoveel indruk op mij. Stoelen werden gepakt om gevaar af te weren en flessen werden als wapens gebruikt.” In 2017 heeft Sander Styllz Krav Maga Limited opgericht om het na een intensieve carrière bij Krav Maga Nederland rustiger aan te kunnen doen en het systeem op zijn eigen manier vanuit het bestaande curriculum meer gespecificeerd aan te kunnen bieden. 

Opbouwen 

Bij Krav Maga geeft het level aan hoever iemand is in zijn training. Zo vormen de eerste twee tot drie levels echt de basis. “Je leert dan hoe je moet staan, bewegen, hoe gebruik te maken van je handen, benen en hoofd als wapen, je leert je dekking op orde te krijgen. Pas in de hogere levels ga je werken met wapens. Het bouwt echt op.” Sander vertelt dat een Krav Maga specialist in staat is om iemand zoveel mogelijk lichamelijk letsel toe te brengen in een zo’n kort mogelijke tijd als de situatie erom vraagt, desnoods met de dood tot gevolg. “Daarom is het erg belangrijk dat mensen goed weten wat toe te passen in welke situatie.” Het handelen moet gelijk staan aan het gevaar. “Als iemand je bij je shirt pakt, gaan we niet zijn nek breken, maar als iemand ons neer probeert te steken, dan reageren we proportioneel terug.” 

Lessen 

Sander geeft twee keer in de week op dinsdag en donderdagavond training van kwart over acht tot en met kwart over negen. Bij Styllz Krav Maga Limited vinden ze het erg belangrijk dat de lessen laagdrempelig zijn. “Iedereen kan meedoen. Zo hebben we studenten die in de twintig zijn, maar ook iemand die 61 jaar oud is”, vertelt Sander. Als instructeur past Sander goed zijn methodes aan op de persoon die voor hem staat. “Bij de een kan ik sneller doorlopen en bij de ander moet ik het twee tot drie keer uitleggen, dit doen wij dan ook. De rest van de groep weet dan, wij gaan pas verder als iedereen het doorheeft. Wij verkopen geen valse veiligheid.” 

De lessen zijn erg herkenbaar voor iedereen die begint, geeft Sander aan. Elke week wordt er een ander scenario gepakt waarop wordt voortgebouwd. Iets dat buiten op straat is gebeurd en iemand heeft meegemaakt, een ruzie op school, bedreigingen, overval bij een pinautomaat, agressiviteit in het verkeer. Krav Maga bestaat niet alleen uit vechten, er wordt geleerd een andere kijk op het leven te hebben. “Wat wij leren aan de studenten, is dat het niet alleen belangrijk is dat je uit een wurgklem weet te komen, maar dat het nog veel belangrijker is om te voorkomen dat het gebeurt. We leren mensen heel bewust te zijn op hun omgeving.” Een eenvoudige tip die Sander ook mee wil geven aan de lezer: “wees altijd alert waar je bent. Dat is echt het meest belangrijke.” 

Aanmelden 

Geïnteresseerden kunnen vrijblijvend komen kijken bij een les op de dinsdag of donderdagavond. Voor meer informatie en een gratis proefles kan men contact opnemen met Sander Jonas via 06 12950248. 

Afbeelding

Advertenties uit de krant