Afbeelding
Foto:

Arco: ‘Ze doen toch hun eigen zin’

Column Arco

Vroeger had je nog geen corona, maar wel drukke feestjes, kroegen en verjaardagen. Daar was dan altijd wel iemand die klaagde over de gemeente. Het eindigde dan altijd met de conclusie dat al die lui in het gemeentehuis zich niets aantrekken van de gewone burger. “Ze doen toch hun eigen zin.”

Volgens mij is het in Barendrecht in werkelijkheid wat genuanceerder.. Je hebt als inwoner verschillende manieren om je te bemoeien met het beleid van de gemeente. 

Natuurlijk kan je eens in de vier jaar gaan stemmen. Wie dan niet op komt dagen, verliest wat mij betreft de volgende vier jaar het recht om ergens over te klagen. 

Daarnaast kunnen Barendrechters inspreken tijdens vergaderingen van een raadscommissie en hebben ze soms de kans om in een of andere bewonersgroep zitting te nemen. 

Het is mijn ervaring dat er tegenwoordig beter met insprekers wordt omgegaan dan vroeger. Ik herinner me de tijd dat Leen Kok wethouder was (de laatste stoomtram van de RTM was net uit zicht verdwenen…). Kok was een vriendelijke man, maar begrip opbrengen voor insprekers behoorde niet tot zijn eigenschappen. Als een nerveuze inspreker langer dan de toegestane vijf minuten aan het woord was, werd hem op autoritaire toon het woord ontnomen. 

Tegenwoordig worden insprekers vriendelijk te woord gestaan, zo is te zien tijdens de vergaderingen die allemaal via de website van de gemeente te volgen zijn. Het toppunt van klantvriendelijkheid kwam een aantal weken geleden in beeld. Meneer Wander van de Binnenlandse Baan sprak in over de dreigende sloop van het oude Remax pand. Wander en de gemeente hebben al vele jaren een conflict over deze zaak.
Tijdens de vergadering bleek dat Wander er niet in slaagde om het geluid van de internetverbinding aan te zetten. “Komt u maar even naar het gemeentehuis”, bood de begeleidende ambtenaar aan. Meneer Wander woont tegenover het gemeentehuis en de ambtenaar blijkbaar ook.
De vergadering werd voor vijf minuten geschorst. Na de schorsing kon Wander zijn verhaal doen vanuit een kantoortje in het gemeentehuis.

Bewoners kunnen zich ook aanmelden om in te spreken bij de commissievergadering. Ook als ze het willen hebben over een onderwerp dat niet eens op de agenda staat. Dat deden drie omwonenden van het Riederpark. Ze vertelden de raadscommissie Samenleving dat er allerlei overlast is in het park en dat dit niet de plek is om een JOP te plaatsen.
De raadscommissie besloot om tijdens een volgende vergadering tijd uit te trekken voor het bespreken van het park. Politie, jongerenwerk en de wethouder werden uitgenodigd. Ook bewoners die zitting hadden in een stuurgroep (ook een vorm van inspraak) namen deel aan de vergadering. Uiteindelijk ging de plaatsing van het JOP niet door.

Nee, Barendrecht is geen paradijs waar de burger altijd z’n zin krijgt. Maar wie een beetje z’n best doet en goede argumenten heeft, kan hier zeker invloed uitoefenen. 

Advertenties uit de krant