Afbeelding

Florian: het kleine gebaar

Column Column

Trippel, trappel, trippel, trap. Mijn schoenen raken de traptreden amper. Het scheelt niet veel of ik had de dertig treden met een snoekduik genomen; gelukkig is daar de trapreling. De trein staat er nog, maar die vertrekt altijd stipt op tijd als je net even een minuutje extra nodig hebt. En laat mijn conditie nu niet in opperste topvorm zijn. Het laatste stukje is het spannendst; rijd hij precies voor je neus weg of kan je nog net in de trein springen? 

En toen gebeurde er iets waar je op dat moment alleen maar van kan dromen. Een vrouw die net was uitgestapt, zag mij aan komen hollen en drukte gauw op het knopje van de deur, zodat deze openging. Na de laatste meters rennen, schoot ik snel de trein in. Het enige wat ik nog kon zeggen is: “Vriendelijk bedankt zeg!” (misschien hoorde zij alleen gehijg…).

Eenmaal in de trein besefte ik dat deze simpele actie van deze vrouw mijn ochtend had gemaakt. Iets wat voor haar amper moeite kostte, zorgde ervoor dat ik mijn trein niet miste. Heldin!

En soms kom je vaker van die mensen tegen die even de moeite voor je nemen of er zijn als je echt even hulp nodig hebt. Laatst kwam ik online een bericht tegen van een vrouw die iemand voor haar in de rij geld had voorgeschoten. De vrouw voor haar had boodschappen, zwaar afgeprijsde artikelen voor nog geen dertig euro, maar kon het niet betalen. Na drie keer boodschappen ingeleverd te hebben, gaf ze schoorvoetend aan dat ze nieuwe schoenen had moeten kopen voor haar kinderen en het geld op was. De vrouw achter haar bood haar aan de boodschappen te betalen en later een betaalverzoek te sturen. Heldin!

De feestmaand komt er weer aan. Voor veel mensen een gezellige tijd, voor anderen een moeilijke maand. Dan denk ik meteen aan iemand die eenzaam is, minder geld te besteden heeft of iemand mist die is overleden. Het klinkt heel cliché en iedereen weet het, maar een (raam)bezoekje, voorschieten van geld, iemand voorlaten in het verkeer of de deur voor iemand openhouden kan voor mensen het verschil maken. Het zit hem in het kleine gebaar…

Advertenties uit de krant