Afbeelding

Harmonielaan wordt ontsloten

Algemeen

BARENDRECHT – De Barendrechtse Harmonielaan (onder de A29) wordt opengesteld voor al het verkeer. Dit besluit nam de gemeenteraad dinsdagavond. De Harmonielaan gaat voor 24 uur per dag open voor al het verkeer. Alleen GroenLinks stemde hier tegen.
Het gaat om een ingrijpend plan. De totale werkzaamheden starten in juli van dit jaar en in september 2017 zal alles klaar moeten zijn. Dan zouden naast de Harmonielaan ook de rotonde aan de Boerhaavelaan en Breslau, Bergen en Gdansk aangepast moeten zijn. En verder zullen er fietspaden verlegd worden, zal de RET de buslijn aan moeten passen en zal er 'stil' asfalt aangelegd worden. Maar de grootste en duurste ingreep betreft de rotonde aan de 1e Barendrechtseweg (Eftelingrotonde) waar verkeerslichten geplaatst zullen worden. Alleen dit onderdeel van de plannen kost als zo'n 2 miljoen euro.
Angst was er bij diverse partijen nog wel over het de vraag of deze ontsluiting niet een sluiproute zou gaan vormen voor de verkeer over de A15 en de A29. Die angst kon wethouder Van Noort wegnemen. Volgens hem zal deze route juist door lokaal verkeer gebruikt gaan worden. En daarom ontvangt Barendrecht ook subsidie via het rijksprogramma Beter Benutten Vervolg van bijna 2,3 miljoen. Die subsidie op het totale plan van ruim 5,7 miljoen euro ontvangt de gemeente omdat met dit plan de A29 in de ochtend- en avondspits ontlast wordt. Het gehele plan blijft daarmee ook binnen het budget van 3,5 miljoen dat de gemeente voor dit project in de begroting heeft opgenomen.
Ter visuele afscheiding zal er voor de bewoners van de Koraallaan langs de hele Sweelincklaan, die door deze openstelling veel drukker wordt,  een groene haag geplaatst worden. Een geluidsscherm kan daar niet komen omdat daar te weinig ruimte voor is. Maar volgens Van Noort is er daarom ook gekozen voor stil asfalt dat de geluidsoverlast op deze weg tegen zal moeten gaan. En voor het kunstwerk op de rotonde op de 1e Barendrechtseweg dat door deze plannen niet kan blijven staan, wordt in overleg met de kunstenaar een nieuwe locatie gezocht.

Advertenties uit de krant