Afbeelding

Veilig door de decembermaand heen

Algemeen

BARENDRECHT –  Tijdens een persgesprek op maandag 5 december heeft burgemeester Jan van Belzen samen met brandweer, politie, stichting Halt en woordvoerder van de BOA's laten weten welke preventieve maatregelen er zijn genomen voor de decembermaand en de jaarwisseling. ,,Vorig jaar was er een daling te zien in het aantal vernielingen", vertelde Jan van Belzen. ,,Het schadebedrag was ongeveer 21.000 euro. Nog steeds teveel. We treden dan ook streng op. Vernielingen tolereren wij niet. December is vooral een maand van feestelijkheid, gezelligheid en ontmoetingen. We hebben dan ook de oren en ogen van de burgers nodig. Zij kunnen 112 bellen zodra ze iets verdachts zien."

Roy Vermeulen van de politie vult aan: ,,Let op signalement, looprichting en vervoermiddel bij een verdachte situatie. Het valt ook op dat het vuurwerk steeds zwaarder wordt. Er kan een auto opgeblazen worden met bepaald vuurwerk, dus je kan je voorstellen wat er kan gebeuren als dit per ongelijk in een woning afgaat. We hameren er dan ook op dat mensen beseffen wat ze in huis halen."

,,Houd bij het afsteken van vuurwerk een aangesloten tuinslang of een emmer water paraat", zegt Rick Koedoot van de brandweer. ,,Zo worden brandjes klein gehouden." Ook vraagt hij of, als het sneeuwt, mensen de brandkranen in de buurt sneeuwvrij willen houden. Dit scheelt aanzienlijk voor de brandweer als zij ter plaatse komen.

Marsha Heemskerk van stichting Halt vertelde dat vorig jaar zeventien jongeren bij Halt zijn aangegeven. ,,Dat aantal was vrij hoog. Deze jongeren krijgen voor overtredingen, zoals vuurwerk afsteken en vernielingen, een gesprek, zij moeten een gedeelte van de schade vergoeden, excuses aanbieden en vaak hangt er een leeropdracht of werkopdracht aan vast. Wel blijkt dat negentig procent van de jongeren die bij Halt terecht komen, niet nogmaals in de fout gaan."

Jos van de Bos is samen met de BOA's al druk bezig om bijvoorbeeld de sportverenigingen te wijzen op de containers die buiten staan en beter binnen gezet kunnen worden.

De brandweer en stichting Halt geven desgewenst voorlichting op de scholen in Barendrecht. Meld anoniem via 0800-7000.

Advertenties uit de krant