Afbeelding

Meer overlast door windmolens Binnenmaas

Algemeen

BARENDRECHT - Barendrecht maakt zich op voor rechtszaken tegen de bouw van vijf windturbines aan de overkant van de Oude Maas. Deze zouden al 160 meter hoog worden. B&W van buurgemeente Binnenmaas is gezwicht voor druk van Eneco en de provincie om de turbines nu bijna 190 meter hoog te maken. De raad in Binnenmaas vergadert dinsdag 24 januari over dit voorstel en neemt 9 februari een definitief besluit.
Wethouder Lennart van der Linden voorziet veel nadelen van het besluit van Binnenmaas voor onze gemeente. ,,Hoe hoger, hoe groter de overlast.'' Die komt tot uitdrukking in meer geluidhinder en slagschaduw en het verlies van schaarse natuur en recreatiegebied.
Van der Linden vermoedt dat Eneco zoveel druk uitoefent op Binnenmaas omdat het energiebedrijf nog wil profiteren van de afnemende subsidies voor de bouw van windturbines. De wethouder is overigens niet gevoelig voor dit soort argumenten, omdat het gaat om normaal ondernemersrisico. Eerder dacht zijn collega Joosten uit Binnenmaas daar net zo over, maar hij gaat nu wel overstag. Van der Linden houdt rekening met een rechtszaak van Gemeente Barendrecht tegen de windmolens in Binnenmaas. ,,We gaan alle mogelijkheden goed bekijken''.
Stichting Wind van Voren (WvV), die het bewonersprotest in Barendrecht bundelt, voert al gesprekken met advocaten over juridische procedures tegen het besluit in Binnenmaas. De stichting vindt dat dergelijke zware industrie niet thuishoort in het schaarse natuurgebied rond de Oude Maas of op plekken in Barendrecht zelf. Over dit laatste neemt de provincie naar verwachting binnenkort eveneens een besluit. Vaanplein, Bedrijventerrein-Oost en de Barendrechtse Maasoever horen volgens de provincie tot de mogelijkheden om nog meer windturbines in de woonomgeving te bouwen.

Kom ook
WvV roept Barendrechters op dinsdag 24 januari naar de vergadering in het gemeentehuis van Binnenmaas te gaan. De stichting en enkele inwoners van Barendrecht zullen daar proberen de politiek in Binnenmaas nog tot andere gedachten te brengen.

Advertenties uit de krant