Afbeelding

Column Melvin: Monaco aan de Maas

Algemeen

Melvin is 16 jaar en zit in de vierde klas van het Dalton Lyceum. Deze week verdiept hij zich in de tropische temperaturen.

Het is alweer bijna zomervakantie en dus ook weer tijd om op vakantie te gaan. Veel mensen kijken hier het hele jaar naar uit, maar meestal levert het ook een hoop gedoe op. Er moet een vakantiebestemming gekozen worden, alle bagage moet ingepakt worden en óók nog eens in de auto passen. Iemand moet de plantjes water geven en er moet een oppas voor de hond gezocht worden. Als dat eenmaal geregeld is kan je midden in nacht (want ja, je wilt natuurlijk niet in de file staan) met schreeuwende kinderen op de achterbank vertrekken richting het zuiden. Halverwege België kom je er ook nog eens achter dat je die vage autovignetten vergeten bent, en de vakantiechaos is weer helemaal compleet.

Gelukkig kan dit in de toekomst allemaal gaan veranderen. Wij hoeven niet meer in volgepakte auto's naar het zuiden te gaan, maar het zuiden komt gewoon naar ons! Vorige week ondervonden we dat. De temperaturen stegen in het hele land tot 30 graden en waarschijnlijk zal dat in de toekomst alleen nog maar vaker voorkomen.

Als we kijken naar het verleden vinden we daar bewijs voor. Vanaf 1900 tot 1950 was het bijvoorbeeld maar zeven dagen 35 graden of warmer in Nederland. Tegenwoordig kan het in een maand al zeven dagen lang warmer dan 35 graden zijn. In deze eeuw is het zelfs al 21 keer voorgekomen dat de temperatuur tropische waardes aanneemt. In de toekomst zal het dus nog vaker warmer worden dan 35 graden, dan kunnen we gezellig met z'n alle naar een tropisch eiland in eigen land. Texel, bijvoorbeeld.

Die warmte heeft natuurlijk veel voordelen, zoals de uitblijvende vakantiestress. Maar ieder voordeel heeft ook een nadeel. Ook daarvan zagen we vorig week een paar voorbeelden. Het grasveld voor mijn huis begon langzaam bruin te kleuren en het waterpeil in de sloot daalde iets. Dat is natuurlijk nog geen ramp, maar als dit in de toekomst vaker gebeurt kan het grote gevolgen hebben. Bijvoorbeeld voor het verbouwen van voedsel. Als de grond hier in een woestijn landschap veranderd, zullen we als ons eten ergens anders vandaan moeten halen. De nachten worden natuurlijk ook een complete ramp, want met 20 graden zijn er weinig mensen die comfortabel onder de dekens liggen.

Ook zullen alle huizen in Nederland massaal omgebouwd moeten worden, alle verwarmingen eruit en airco's erin. Maar een voordeel is wel weer dat je de ramen 's nachts open kunt laten. Als het warmer wordt, verdampt er meer water en is er dus minder water. Minder water betekent minder muggen en minder muggen betekent meer slaap.

Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt echter wel dat mensen bij warmer weer een stuk minder productief zijn dan normaal. Daar komt ook nog bij dat we tussen de middag allemaal een siësta moeten houden vanwege de hitte. De economie krijgt dus wel even een schok, maar als de Spanjaarden het overleven lukt het ons ook wel. (Afgezien van het feit dat de economische crisis de warmere helft van Europa veel harder trof).

Het klimaat in Nederland is dus langzaam aan het veranderen in een mediterraan klimaat, met vaker temperaturen boven de 35 graden. Voor sommige mensen in dit een droom die uitkomt, maar andere mensen zullen overwegen om naar Groenland te verhuizen. We kunnen natuurlijk nog proberen om klimaatverandering te stoppen, maar met Trump is die kans aanzienlijk kleiner geworden. Daarom zullen we moeten wennen aan een toekomst met meer hitte. Nu hebben we Manhattan aan de Maas, in de toekomst wordt dat Monaco aan de Maas.

Advertenties uit de krant