Een groot deel van de mensen die actief zijn bij HVB.
Een groot deel van de mensen die actief zijn bij HVB.

De Barendrechtse geschiedenis is te vinden bij HVB

Algemeen

BARENDRECHT - ,,Er zijn nog steeds Barendrechters die niet weten dat we een museum hebben", zegt Jannie Schaap. Zij is voorzitter van Historische Vereniging Barendrecht (HVB). ,,Terwijl D'Ouwe School toch al een hele tijd bestaat en we hier regelmatig tentoonstellingen houden over specifieke onderwerpen."

HVB geeft rondleidingen aan bijvoorbeeld schoolklassen en vertelt bezoekers meer over het leven van vroeger in Barendrecht. Daarnaast doen zij nog veel meer. Zo hebben zij een ontzettend ruim archief om een stamboomonderzoek te doen, er liggen tal van foto's opgeslagen en als men een ouder huis koopt, is er vaak een geschiedenis over te vinden. Alle edities van De Schakel liggen op de zolder van HVB en er zijn dvd's te koop met video's over vroeger.

Contactblad
De vereniging kent zo'n 475 leden, waarvan er een aantal actief is in de verschillende werkgroepen. De overige leden helpen mee de vereniging te laten bestaan voor slechts 17,50 euro en krijgen daarvoor vier keer per jaar het contactblad, waarin onder andere leuk nieuws, verhalen over vroeger en oude foto's van HVB zijn opgenomen.

,,Iedere dinsdag komen we samen met de verschillende werkgroepen", vertelt Jannie. ,,Dan drinken we met elkaar een bakkie koffie en daarna doet iedereen zijn eigen werk. Er komen ook altijd mensen langs om spullen te brengen voor het museum. Op dit moment verzamelen we artikelen die betrekking hebben op de zondagsschool, waar een tentoonstelling voor gepland staat. Maar eerst is de tentoonstelling over de verkiezingen door de jaren heen te zien. De eerste materialen die we kunnen laten zien zijn van 1859. Op 17 maart kunnen mensen hiernaar komen kijken. Leuk, want dat is in de week voor de verkiezingen in Barendrecht."

Meneer Mooyaart is jarenlang voorzitter geweest van de vereniging. Kortgeleden is hij ermee gestopt vanwege ziekte, maar nog steeds is hij heel actief. Samen met Roelof Roomer heeft hij een overzicht gemaakt van de straten in de oude dorpskern. Door middel van nummers en een plattegrond is een overzicht ontstaan met de bewoners van toen. Het geheel is afgedrukt in het contactblad en tijdens monumentendag was het in het museum te bekijken.

Oude bakkerij
Hij laat ook de 'oude bakkerij' zien in D'Ouwe School. Hier staan bakkersmachines die nog van zijn opa zijn geweest. Hij vertelt over de bakkerij, zijn lust en zijn leven. Ook Ad den Otter weet veel te vertellen, maar dan over het tuindersvak. Hij vertelt verhalen over het tuindersgereedschap dat aan de wand hangt, legt uit hoe de melk tot boter werd gekarnd en hoe de spinazie van het veld werd gehaald.

Graven in Carnisselande
Corrie Ratsma en Ton Blinde zijn van de archeologieafdeling. Zij gingen letterlijk het veld in om te graven. ,,Toen Carnisselande nog gebouwd moest worden, mochten wij daar graven", vertelt Corrie Ratsma. ,,We zijn er verschillende dingen tegengekomen. Deze hebben we gerestaureerd en we hebben gekeken uit welk jaar het kwam. Zo hebben we scherven gevonden van 2800 voor Christus. Hiervoor heb ik cursussen gevolgd. Het lijkt ingewikkelder dan het is, het is ontzettend leuk om mee bezig te zijn." Met afbeeldingen erbij zijn alle vondsten in het museum te bekijken.

De afdeling genealogie zorgt voor het uitgebreide, overzichtelijke archief. Alle rouwadvertenties in de krant worden erbij bewaard. Bij deze afdeling kan men iedere eerste zaterdag van de maand binnenlopen op dinsdag volgens afspraak tussen 11 en 15 uur. ,,We zien dat er steeds meer jongeren geïnteresseerd zijn in bijvoorbeeld de geschiedenis van het huis waar ze wonen of dat ze willen gaan kopen", zegt Jannie Schaap.

Bezoek
Er is nog veel meer te vertellen over de HVB.
Maar beter is het als de Barendrechter zelf een bezoek brengt.
Dat kan iedere dinsdag van 10 tot 15 uur en tijdens tentoonstellingen die ruim van tevoren worden aangekondigd.
Dorpsstraat 150a.
www.historischbarendrecht.nl.

Advertenties uit de krant