Afbeelding

Cultuureducatie in Barendrecht gewaarborgd door gemeente

Algemeen

BARENDRECHT - De Barendrechtse cultuureducatie is gewaarborgd; niet alleen voor de korte termijn maar ook voor een langere periode. Opluchting overheerste dan ook bij vrijwel alle bezoekers van de zeer druk bezochte bijeenkomst vorige week woensdag in De Baerne. Daar werd duidelijke dat alle politieke neuzen rond dit onderwerp in vrijwel dezelfde richting wijzen en dat het college voor de periode tot aan de zomer niet alleen een startkapitaal van 50.000 euro beschikbaar stelt, maar ook de exploitatie subsidieert tot aan de zomer. Daarna komt het vooral aan op burgerinitiatief, al wil wethouder Monhemius wel de regie houden.

En burgerinitiatief is er al in de vorm van Baerne Beraad. Een club die plannen maakt voor hoe het nu verder moet met de cultuureducatie in Barendrecht. Ook zit deze club om tafel met de wethouder zodat er op 18 januari wellicht al een stichting opgericht kan zijn die de werkzaamheden over kan nemen van het eind december failliet verklaarde ToBe.

Financieel had de gemeente Barendrecht zelfs al rekening gehouden met een faillissement van ToBe. Bij de tweede tussenrapportage in oktober was er al een voorziening getroffen voor deze mogelijke tegenvaller. Dat betekent dus ook dat deze hele gang van zaken geen gevolgen heeft voor de subsidie die de gemeente geeft voor de cultuureducatie.

Iemand die wellicht zitting gaat nemen in de nieuw op te richten stichting is Ard Kramer; vader van één van de muziekleerlingen van ToBe en initiatiefnemer van de bijeenkomst in De Baerne. Echter, hoe die organisatie er in de toekomst uit gaat zien weet nog niemand, dus ook Kramer niet. ,,De trein moet eerst weer gaan rijden en dan zien we wel waarheen. Er is zoveel om over na te denken. Eerst moeten we veel spullen, zaken die de curator van ToBe heeft weggehaald (zo'n beetje alles tot drie meter hoogte), vervangen. Daar moet de stichting zich eerst mee bezig houden; de basale faciliteiten. Kennis en kunde zijn natuurlijk aanwezig via de docenten. Verder kan het zijn dat we ons meer dan dat ToBe dat deed ook bezig gaan houden met beeldende cultuur en drama. Bij ToBe was het toch wel hoofdzakelijk muziekeducatie.''

Ook de locatie van de lessen, in ieder geval van die na de zomer, staat nu ter discussie. Volgens Kramer zal alles tot aan de zomervakantie plaatsvinden in De Baerne, maar voor de periode daarna staat ook dit open voor nader onderzoek door de stichting.

En ook voor de docenten zal het wel even wennen worden. Zij gaan hun culturele werkzaamheden, nu ze hun vaste baan bij ToBe kwijt zijn, wellicht voor een groot gedeelte voortzetten als ZZP-ers. De op te richten stichting zal dan het juridisch raamwerk moeten worden waaronder zij hun activiteiten kunnen ontplooien.

Tot slot werd er woensdagavond nog gevraagd naar de al voor het hele jaar betaalde lesgelden aan ToBe. Volgens de wethouder zullen de mogelijkheden voor een financiële compensatie hiervoor onderzocht worden door de gemeente.

Advertenties uit de krant