Logo deschakelbarendrecht.nl
Long-Qin Zhou telt al af voor de grote wedstrijd in Ahoy
Long-Qin Zhou telt al af voor de grote wedstrijd in Ahoy

Chinese koks strijden om wereldtitel in Ahoy

RIDDERKERK - Long-Qin Zhou mag mede de eer van Chinese koks in Nederland hooghouden bij het World Championship of Chinese Cuisine 2016. Deze meerdaagse culinaire wedstrijd wordt van 19 tot en met 21 september gehouden in het Rotterdamse Ahoy. Het is de eerste keer dat dit evenement buiten Azië plaatsvindt.

Long-Qin, eigenaar en chef-kok van het Ridderkerkse restaurant Mee-Ling, vormt voor deze titelstrijd een keukenbrigade met ervaren collega's uit Alkmaar, Castricum en Gorinchem. In overleg hebben ze al veel proefstukken voor een menu met acht schotels gemaakt. ,,Het draait zowel om smaak als om de presentatie en originaliteit. Er moet echt op hoog niveau wordt gekookt", weet Zhou.
Gouden hakmes
Het Chinese wereldkampioenschap koken is een vierjaarlijkse wedstrijd, die ook wel wordt gezien als de Olympiade voor koks van de Aziatische keuken. Er doen niet alleen koks uit China aan mee. Ook uit vele andere landen (o.a. Japan, Korea, Maleisië, Singapore en Taiwan) proberen koks 'het gouden hakmes' te halen. Bij de wedstrijden vier jaar geleden in Singapore waren er gouden medailles voor twee Nederlandse teams, gevormd door chef-koks van verschillende Chinese restaurants. Dit Hollandse succes bracht de organisatoren op het idee om de prestigieuze wedstrijd voor het eerst naar Europa te brengen. Rotterdam heeft de eer met de achtste editie van het WCCC.
Er wordt volgende week in Ahoy meegedaan door meer dan honderd teams. Elk team bestaat uit vier koks, die gezamenlijk binnen drieënhalf uur acht gerechten moeten bereiden. Zeven Chinees-Nederlandse teams zullen zich meten met de wereldtop.

Chinese top
Natuurlijk hoopt ook Long-Qin op het behalen van een medaille of ere-predicaat, die zowel per groep als individueel te verdienen zijn. Maar helemaal in de Olympische gedachte wordt meedoen al als winnen gezien. ,,De beste Chinese koks van de wereld zijn hierbij. Ik ben trots dat ik daar tussen mag staan", zegt de Ridderkerkse kok, die bescheiden is over zijn selectie.
Dat hij zich bewezen heeft in de keuken staat buiten kijf. Met een stijgende lijn was restaurant Mee-Ling opgenomen in de laatste drie edities van de Chinese Top 88, de erelijst van Chinese restaurants in Nederland. Ook is zijn restaurant een vast adres geworden van groepsreizen van Chinese toeristen. Als een bezoek aan Kinderdijk en/of Rotterdam op hun programma staat, wordt steevast voor een lunch of diner met de touringcar gestopt in Ridderkerk:
,,Het is valt zo goed in de smaak dat ik de gidsen iedere keer weer terugzie met een ander gezelschap. Ook zij krijgen steeds complimenten voor wat wij serveren."
Long-Qin weet nog niet wanneer hij zijn kunsten voor de jury mag vertonen. De loting voor de wedstrijden is op 18 september. De afgelopen dagen zijn koude en warme schotels tot op de perfectie met zijn ploeg geoefend. Er wordt nu uitgekeken naar de grote dag: ,,Ik moet natuurlijk niet zenuwachtig worden als ze straks van alle kanten op mijn vingers staan te kijken."

Belangstellenden kunnen de wedstrijden in hal 2 van Ahoy bijwonen. Zie voor meer informatie en kaartverkoop: wccc2016.com.

Meer berichten