Afbeelding

Column Florian: Cliché voornemens

Algemeen

De advertenties van de sportcentra hangen weer door heel Nederland. Ze roepen allemaal: "Start nu voor maar…!". De supermarktketens kopen daarentegen maar wat minder pakjes Marlboro en Camel in. En ook de drankwinkels zien hun omzet dalen. Iedereen weet het weer… het is januari van het nieuwe jaar.

Iedereen is zijn goede voornemens weer aan het naleven en zoals de titel al doet vermoeden vindt u hieronder een lijstje met de vijf meest cliché voornemens. Want deze komen echt ieder jaar terug. En op nummer één staat dan ook: meer sporten. Want het lijkt wel alsof heel Nederland zich dik voelt na die lekkere kerstdiners en dikke oliebollen. Dan maar een uurtje langer op de loopband, toch? Nummer twee: stoppen met roken. Ook altijd een leuke challenge voor onze rokende medemens. 'Die rook van al het vuurwerk is natuurlijk zo slecht voor het milieu, dat we dan maar een jaar geen sigaretten meer nemen. En het is ook nog eens slecht voor mijn longen.' Ik zou me zo kunnen voorstellen dat men zo redeneert. Op nummer drie staat, stoppen met drinken. 'Ja, water en sapjes blijven we nog wel nuttigen, maar van de alcoholische dranken blijven we dit jaar af. Komt alleen maar narigheid van.' En het vierde cliché voornemen is dan ook: minder geld uitgeven. Creditcards worden doorgeknipt en alles wordt voortaan met contant geld betaalt. Maar ja, als we die nieuwe telefoon zien, wordt dat voornemen toch wel een echte last. En als we dan als vijfde voornemen ook nog meer tijd met familie en vrienden willen doorbrengen, moeten we ook aan het einde van het jaar toch ook weer erkennen dat dat meestal wel veel te weinig is gebeurd.

Klinkt een beetje sarcastisch allemaal he? Maar in de praktijk blijkt dat het vreselijk moeilijk is om onze goede voornemens vast te houden.

Maar dan vraag je jezelf af, hoe komt het toch dat we massaal onze goede voornemens verbreken? Ik denk dat de details van onze goede voornemens vaak achterwege blijven. Op oudjaarsavond onder invloed van een glas champagne worden onze voornemens bekokstooft. Maar later in het jaar blijkt de uitvoering hiervan toch lastiger dan gedacht.

Zelf had ik het voornemen om dit jaar niet meer te laat te komen. Maar op 2 januari 2017 was het alweer raak. Zo moeilijk kan het zijn…

Dus kort samengevat: bedenken is één, maar laten we in het uitvoeren elkaar maar succes wensen. De allerbeste wensen voor 2017!

Advertenties uit de krant