Huize Bijdorp aan de Voordijk, waar de vruchtbaarheidskliniek tot 2009 was gevestigd.
Huize Bijdorp aan de Voordijk, waar de vruchtbaarheidskliniek tot 2009 was gevestigd.

'Bijdorp' geeft geheimen prijs

Algemeen

BARENDRECHT – De ontwikkelingen rond de voormalige vruchtbaarheidskliniek aan de Voordijk in Barendrecht gaan snel.
De Rotterdamse rechter bepaalde onlangs dat 23 donorkinderen 27 persoonlijke bezittingen van de in april overleden dokter Jan Karbaat mogen gebruiken voor een DNA-test. Zij vermoeden dat zij geboren zijn uit het zaad dat Karbaat zelf doneerde. De resultaten van de tests blijven nog even geheim. Er loopt nog een zogenoemde bodemprocedure over de kwestie.
Het was al bekend dat achttien donorkinderen vrijwel zeker de biologische kinderen zijn van Karbaat. Dat kwam aan het licht dankzij de medewerking van één van zijn wettige kinderen. Die stond erfelijk materiaal af om onderzoek te kunnen doen.
Toch blijft ook het DNA van dokter Karbaat zelf nog steeds nodig. Want daarmee kan pas echt worden vastgesteld of hij de biologische vader van de donorkinderen is.
Tot 2004 waren spermadonors anoniem. Sinds dat jaar kunnen donorkinderen vanaf hun zestiende nagaan wie hun (biologische) vader is. De recente uitspraak van de rechter voegt daar iets belangrijks aan toe. Nu kunnen ook oudere donorkinderen (van voor 2004) hun vermoedelijke biologische vader dwingen om DNA af te staan.
Karbaat kreeg tijdens zijn leven al het verzoek van donorkinderen om aan DNA-onderzoek mee te doen. Maar hij heeft dat altijd gweigerd.
Intussen is ook duidelijk geworden, dat de medische dossiers van Bijdorp mogen worden ingezien. Donorkinderen kunnen zo meer te weten komen over beroep, leeftijd en gezinssituatie van 'hun' donor. De identiteit van de mannen die voor 2004 donor waren, blijft geheim. Medisch Centrum Bijdorp werd in 2009 op last van de inspectie voor de gezondheidszorg gesloten.

Advertenties uit de krant