Logo deschakelbarendrecht.nl
Florian

Column Florian: W*chtw**rdenbibberitus

De één heeft er wel tien, de ander maar één. De één heeft er één van tien tekens, de ander een van vijf. Voor de ene persoon is een oude knuffel of hond een aanknopingspunt, voor de andere de straat of stad waar hij woont. Rara, wat zou het kunnen zijn? O ja, nog een hint: laatst was het een hot item in het nieuws. Ik hoop dat je het al hebt geraden: een wachtwoord.

Op het welbekende 'world wide web' heeft zowat iedereen zijn eigen plekje gecreëerd. Is het geen social media account, dan is het wel een account op een webshop. En ja, die plekjes hebben ook allemaal een sleutel nodig om beveiligd te worden. Nu is het, net als bij een huis, niet slim om voor elk plekje hetzelfde sleuteltje te gebruiken. Want je ziet maar weer, zodra iemand dat sleuteltje gevonden heeft, is het gauw gedaan met de privacy en veiligheid. Conclusie: toch maar voor elke website een ander wachtwoord verzinnen.

Wachtwoord. Soms gaat de letterlijke betekenis goed op. Dan zit je een halfuur of een uur letterlijk te wachten en te proberen totdat je eindelijk weet welk wachtwoord je voor deze website nu weer verzonnen hebt. Op dat moment kan je jezelf wel voor je hoofd slaan dat je niet op het idee bent gekomen om het wachtwoord op te schrijven toen je het verzon.

Overigens is daar een oplossing voor en het heet: "Password manager". En nee er komt geen persoonlijke wachtwoordenguard naar je toe om jouw nieuwe wachtwoorden te onthouden, maar het is een app of programma dat jouw wachtwoorden onthoudt en iedere keer vernieuwd. Hoe het precies en of het werkt? Geen idee!

Voorderest denk ik dat die wachtwoordenbibberatie nergens voor nodig is. Van tijd tot tijd is het even nodig om mensen wakker te schudden en dat doen ze dan door middel van een zogenaamde lek of hack. Het kan mijn naïviteit zijn hoor dat ik er zo over denk en mocht je het daarom niet helemaal vertrouwen: je kunt checken of je gehackt bent en misschien is het handig om je knuffelbeertje  sowieso een nieuw naampje te geven…

Meer berichten