Afbeelding

Oprichting stichting Steun bij gezinshereniging statushouders

Algemeen

BARENDRECHT - Dankzij de belangeloze medewerking van notariskantoor Groenveld en van Houdt werd woensdag 11 april de akte van de oprichting van stichting Steun bij gezinshereniging statushouders getekend. Dit steunfonds is opgericht om de kosten van gezinshereniging, met name van de vliegtickets, van de betrokken familie te kunnen financieren. Het gaat om het verstrekken van een renteloze lening die vervolgens binnen drie jaar weer wordt afgelost.

Dankzij een bijdrage van de diaconie van Protestantse Gemeente Barendrecht werd het mogelijk dit fonds in het leven te roepen. Het is een aanvulling op een bestaande regeling van een noodfonds van Vluchtelingen Werk, waaruit een bijdrage komt voor kosten die boven de duizend euro uitkomen. Het steunfonds is er voor leningen tot duizend euro-. Bewust is gekozen voor een lening. Veel statushouders zijn niet in de gelegenheid te sparen voor de komende gezinshereniging of hebben nog geen netwerk om daarin te voorzien.   

Het fonds zal, zoveel mogelijk door terugbetalingen, zichzelf in stand houden. Er is echter wel een beginkapitaal nodig. Protestantse Gemeente Barendrecht was daartoe bereid. De initiatiefnemers hopen er op dat er ook andere mensen of instanties zijn die financieel willen steunen. Binnenkort wordt het bankrekeningnummer bekend.

Gezinshereniging is soms een langdurig en ingewikkeld traject. Gezinnen zitten vaak in vluchtelingenkampen in slechte omstandigheden. Daarnaast moet bij toekenning van een gezinshereniging het gezin zich binnen drie maanden melden in het opvangcentrum in Ter Apel, anders vervalt de toekenning.

Van dichtbij waren initiatiefnemers betrokken bij gezinshereniging. Het is dan ontroerend om de blijdschap van de mensen te zien. Tegelijkertijd kan het ook moeilijk zijn. De betrokkenen hebben elkaar soms twee jaar niet gezien en apart van elkaar van alles meegemaakt. Ondanks de contacten die ze hadden, is het ook weer wennen aan elkaar en aan de situatie. 

Intussen zijn al twee gezinnen geholpen met een lening. Wie meer wil weten of wil meehelpen kan contact opnemen met Kees Silvis via 0630028405 of Ans van der Wel-van Es via 0180-617239.

Advertenties uit de krant