Afbeelding

Het bakkersvak van een eeuw geleden

Algemeen

Door Astrid Potuijt

BARENDRECHT – In 1889 begon meneer Van Heijkoop een bakkerij op het Doormanplein in Barendrecht. Hij was niet de enige. Er waren wel twaalf bakkerijen in deze buurt. Maar in die tijd kon dat naast elkaar bestaan. Er werden namelijk ook veel zaken met Rotterdam gedaan. In 1940 nam de zoon het over en dat was de vader van Dick Mooyaart.

Dick Mooyaarts moeder overleed veel te vroeg op 43-jarige leeftijd. Zijn vader hertrouwde en mevrouw Mooyaart is recent 102 jaar geworden. ,,Het bakkersvak werd mij met de paplepel ingegeven", vertelt Dick Mooyaart, die nu 85 jaar is. ,,Het was dan ook niet verwonderlijk dat ik de zaak overnam." Het gezin woonde boven de bakkerij en toen Dick Mooyaart het overnam woonde hij eerst met zijn vrouw Jannie tegenover de winkel. Hij trouwde met haar in 1957.
Drie jaar later verhuisde zijn vader en moeder naar de Singel en ging hij zelf met zijn gezin boven de bakkerij wonen. Jannie en Dick kregen twee zonen, Fop en Krijn. Krijn nam de bakkerij later weer over van Dick en in 2001 werd de zaak verkocht vanwege gezondheidsproblemen van Krijn.

Dit is even kort de geschiedenis van bakkerij Mooyaart aan het Doormanplein. Dick Mooyaart praat nog graag over zijn werk en is er nog dagelijks mee bezig. Niet meer met brood bakken, maar wel met hoe het vak veranderd is. Hij is actief lid bij Historische Vereniging Barendrecht. In het museum is dan ook een bakkerijtje te vinden waar de meeste spullen vanuit bakkerij Mooyaart staan.

'De creatieve kant van het bakkersvak
was Mooyaarts
lievelingswerk'

Hij vertelt vol passie over de attributen die daar te zien zijn. Zo ligt er een beschuitmachientje dat zijn opa kreeg toen hij 25 jaar getrouwd was. Maar ook vertelt hij over de uitvinding van zijn oom om de krenten en rozijnen sneller te wassen en te ontdoen van steentjes en takjes en legt hij uit hoe de deegverdeelbak werkt. In de vitrines zijn speculaasvormen te zien, marsepeinen varkens en kunstgebitten (zoals die vroeger bij de bakkerij werden verkocht). Samen met zoon Krijn bekijkt hij de spullen, pakt het op, vertelt waar het voor gebruikt werd en gaat door naar het volgende attribuut.

Tentoonstelling
,,Mijn plan is om eind van dit jaar, zo in november, een koek- en speculaasplanken tentoonstelling bij de historische vereniging te houden", vertelt Mooyaart. ,,Ik heb zelf veel planken in mijn bezit en ook de familie heeft er nog een aantal." Krijn legt uit hoe die planken gemaakt werden: ,,Het was vaak afvalhout waar een vorm uitgesneden werd. Hier werd veel tijd aan besteed. Het zijn dan ook kunstige vormen."

Marsepeinen figuren
De creatieve kant van het bakkersvak was Mooyaarts lievelingswerk. Samen met vrouw Jannie besteedden ze altijd veel tijd aan de etalage. ,,We maakten eens een molen van brooddeeg die echt kon draaien. Ook waren we veel bezig met mooie marsepeinen figuren en speculaaspoppen. Het werd gewaardeerd door de klanten, maar al dat handwerk kostte eigenlijk veel te veel tijd", zegt Dick Mooyaart. ,,Ze waren meer bakker dan ondernemer", vult Krijn aan.

Voor de geplande tentoonstelling is Mooyaart op zoek naar meer koek- en speculaasplanken. Hij heeft contact gehad met een museum in Zierikzee en gaat er binnenkort met andere leden van de vereniging op bezoek. Hij heeft al toestemming om een aantal planken te lenen. En de overige planken worden in A3 formaat afgebeeld en opgehangen. ,,Het wordt een mooi overzicht van het handwerk uit die tijd", zegt Mooyaart.

Bezoek het museum
Meer weten over het bakkersvak van een eeuw geleden? Bezoek dan het museum aan Dorpsstraat 150A. Iedere dinsdag van 11 tot 15 uur of tijdens tentoonstellingen in het weekend.

Koek- en speculaasplanken
In het bezit van koek- en speculaasplanken die tentoongesteld mogen worden? Neem dan contact op via
www.historischbarendrecht.nl.

Advertenties uit de krant