Logo deschakelbarendrecht.nl

Open Tuin dag

BARENDRECHT – De tweede Open Tuinendag van Barendrecht is zaterdag 30 juni. Twee jaar geleden heeft Paul van den Broek het initiatief genomen zijn tuin open te stellen en met succes. Ruim 200 bezoekers wisten de tuin te vinden.

Die dag in 2016 waren er vijf bezoekers die spontaan aanboden om een volgend jaar deel te nemen. Zo ontstond in 2017 de eerste officiële Open Tuinendag van Barendrecht. Een gevarieerd aanbod van tuinen werd ruim bezocht en ook toen hebben bezoekers zich aangemeld als deelnemer.

Er zijn dit jaar negen tuinen te bezoeken. Er is een gevarieerd aanbod: een rotstuin, een eetbare tuin, de tuin van de Dorpskerk, een romantische tuin, een tuin met een 'bushokje', een tuin met verschillende niveaus en terrassen, een tuin waar vele planten zelf zijn opgekweekt uit zaad, een hostatuin met vele soorten varens en sedums. Tot slot is de tuin van de overleden mevrouw Berkman te bezoeken. Zij heeft van haar tuin een levenswerk gemaakt. De tuinbezitters hebben elk hun eigen verhaal.

De volgende adressen doen mee: Karin en Paul van den Broek aan Dorpsstraat 217, Cia en Jan Meijer aan Talmaweg 74, Willy Verhulst aan Dorpsstraat 186, Kerktuin achter Dorpskerk, Carla Moerkerken aan Maasstraat 11, Marja Smit aan Tjalk 73, Maurits en Magda Versluis aan Het Ruim 27, Theo en Mieke van Oorschot aan Mozartstraat 52 en Marly Vermaat-Bonten aan  Bergeend 12

Op www.deschakelbarendrecht.nl is meer informatie te vinden over de deelnemende tuinen. Verdere informatie bij Paul van den Broek via 0180-690363.

Karin en Paul van den Broek, Dorpsstraat 217

Het huis ligt aan de dijk naar Smitshoek, waardoor de achtertuin circa twee meter lager ligt dan de voortuin. In de tuin zijn zeer veel soorten hosta's, sedums, varens en vele ander vaste planten te vinden. Nieuw in de tuin is een buitenkeuken met een rotstuin op het dak. Tijdens de open dag worden planten verkocht, waarbij de opbrengsten volledig ten bate van KiKa zijn.

Cia en Jan Meijer, Talmaweg 74

Een liefhebberstuin met veel vaste planten, maar ook ruimte voor verschillende soorten fruit en kruiden. Veel planten en heesters zijn opgekweekt uit zaad of stek in de zelfgebouwde kas. De vijver biedt een thuis voor salamanders, kikkers, vissen en veel insecten.

Willy Verhulst, Dorpsstraat 186

Een tuin die tot voor kort toebehoorde aan mevrouw Berkman. Zij is onlangs overleden. Zij heeft van deze tuin een levenswerk gemaakt. Een enorme variëteit aan planten op kunstige wijze geschikt. Een tuin die je gezien moet hebben.

Kerktuin Hervormde Dorpskerk

Op de plek achter de ruim vijf eeuwen oude Dorpskerk waar eens een lommerrijke beuk stond, hebben vrijwilligers een tuin aangelegd. Op www.dorpskerkbarendrecht.nl is te lezen welke activiteiten er nog meer zijn op deze en de volgende dag.

Carla Moerkerken, Maasstraat 11

Een sfeervolle niet zo grote tuin, maar met golvende lijnen aangelegd. In de borders veel vaste bloeiende planten en struiken. Ook wilde planten, zoals kaardebol, teunisbloem en kattenstaart. Stokrozen en potten met eenjarige geven extra kleur aan deze romantische tuin.

Marja Smit, Tjalk 73

Een verrassende tuin met een groot scala aan beplanting. Zodra je de tuin in loopt en de hoek om gaat, word je verrast door de schoonheid en diversiteit. Het 'bushokje' maakt de tuin compleet. Een heerlijke tuin, aangelegd rondom het huis.

Maurits en Magda Versluis, Het Ruim 27

Rotstuin met waterval, vanaf 2010 is de tuin opgebouwd met een eigen identiteit. Ook veel miniatuurboompjes (wel 25 soorten). Tevens worden eigen gemaakte beeldhouwwerken tentoongesteld.

Theo en Mieke van Oorschot, Mozartstraat 52

Een kleurrijke Hollandse zomertuin, met drie terrassen gelegen aan een singel met vele soorten hortensia's. Bij zonnig weer zijn de grote bladeren van de catalpaboom een verademing; ze vormen een natuurlijke parasol.

Marly Vermaat-Bonten, Bergeend 12

Moestuinhuis werkt aan educatie over meerjarige eetbare gewassen. In deze tuin staan meer dan 200 soorten eetbare gewassen. Je staat versteld van de vele mogelijkheden die een tuin biedt, waarbij de enthousiaste verhalen van Marly over eetbare planten je zullen verrassen.

Meer berichten