Gabrielle met een schoolklas kinderen.
Gabrielle met een schoolklas kinderen.

Gabrielle was tandartsassistente in Gambia

Algemeen

BARENDRECHT – Met een ongebouwde autostoel, zodat patiënten achterover kunnen liggen, doet tandarts Malick al jarenlang zijn werk in Gambia. In de simpele ruimte waar alles in de basis aanwezig is om zijn werk te kunnen doen.
De mensen staan in de rij om door de tandarts van hun mondproblemen af te worden geholpen. Meestal moeten er kiezen getrokken worden. Op afspraak wordt er niet gewerkt. Het is wachten voor de deur tot je aan de beurt bent. Een consult kost omgerekend net iets meer dan een euro. Toch kunnen veel mensen van het arme Afrikaanse land dit niet betalen en gaat tandarts Malick 'on tour' om kinderen op school gratis behandelingen te geven. De ouders en dorpsbewoners komen dan ook naar school en profiteren van een gratis consult.

De Barendrechtse Gabrielle Roomeijer is negen dagen de assistent van de tandarts geweest. Ze heeft heel wat rotte kiezen getrokken en verdovingen gegeven. Het was niet de eerste keer dat ze naar Gambia vertrok. Zes jaar geleden kwam ze er voor het eerst en sindsdien is ze verliefd op het Afrikaanse land dat drie keer zo klein als Nederland is en waar de meeste mensen Engels spreken.

,,Ik houd van het land, de mensen, de muziek en het klimaat", vertelt Gabrielle. ,,De mensen zijn zo puur. Ze zijn vriendelijk en heel dankbaar. Na mijn eerste bezoek ben ik twee keer per jaar teruggevlogen. Door de contacten met de Gambianen ben ik op scholen preventie- en poetsles gaan geven. Dat is hard nodig, want de mondzorg is er slecht. Kinderen leren niet poetsen en hebben vaak ook geen tandenborstel.''

De dankbaarheid van de mensen is ook zo mooi om te zien

,,Door mijn werk bij Carnisse Mondzorg aan het Middeldijkerplein werd ik gesponsord en kreeg ik etuitjes met tandenborstels, spiegeltjes en tandpasta mee om uit te delen aan de kinderen. De kinderen hebben vaak rotte tanden. Ontzettend zonde van die jonge gebitjes. De poetslessen werden juichend ontvangen. Hartstikke leuk om te doen.''

,,Deze keer was ik in augustus in Gambia (het regenseizoen) en liep ik met de tandarts en zijn team mee. Ook hiervoor werden materialen en benodigdheden gesponsord door mijn werk. Hartstikke fijn, want anders is het niet te doen. Tandarts Malick is opgeleid door andere tandartsen en door veel boeken te lezen. Voor Nederlanders natuurlijk ondenkbaar dat je zo tandarts kunt worden. Hij is heel vakkundig en geliefd bij de bewoners. Mooi dat hij als Gambiaan zich ook inzet voor de allerarmste en ze gratis behandelingen geeft."

Gabrielle wil zich graag inzetten voor de Gambianen. ,,Het is ontzettend nodig en ik kan wat voor ze betekenen. De dankbaarheid van de mensen is ook zo mooi om te zien."

Het liefst zou Gabrielle vaker en langer in Gambia zijn om te helpen. Dat gaat helaas niet, maar in 2019 zal ze daar weer klaar staan om de mensen te helpen. Via de Facebookpagina van Carnisse Mondzorg is een korte video-compilatie van Gabrielles bezoek aan Gambia te bekijken.

Ook het geruststellen van de patientjes hoort erbij.

Advertenties uit de krant