Kees Silvis en Ans van der Wel verzamelen spullen en bewaren deze in de opslag.
Kees Silvis en Ans van der Wel verzamelen spullen en bewaren deze in de opslag.

Gezinshereniging voor statushouders met hulp van stichting

Algemeen

BARENDRECHT – Als een statushouder in Barendrecht toestemming krijgt voor gezinshereniging, moet dat binnen drie maanden gerealiseerd zijn. Dat is geen gemakkelijke opgave. Ten eerste hebben statushouders vaak geen financiële middelen om vliegtickets voor het gezin aan te schaffen. Daarnaast hebben de gezinsleden, die veelal in vluchtelingenkampen verblijven in vreemde landen, niet altijd de mogelijkheid om snel aan een visum te komen. Stichting Vluchtelingenwerk kan hierbij helpen, echter moet de eerste duizend euro zelf betaald worden. Dat is vaak een onmogelijke opgave.

Vorig jaar april werd daarom stichting 'Steun opvang vluchtelingen en statushouders in Barendrecht' opgericht. Initiatiefnemers Kees Silvis, Ans van der Wel en Ronald Buter vormen samen het bestuur. Vanuit de protestante gemeente is een gift gedaan en samen met particuliere giften helpen zij statushouders met de gezinsherenigingen. Zij werken nauw samen met stichting Vluchtelingenwerk en alle andere platformen in Barendrecht die zich met deze statushouders bezig houden.

,,We geven hen geen gratis geld", zegt Ans van der Wel. ,,Het gaat om een lening. Op deze manier kunnen we meerdere mensen helpen. Een ticket kost bijvoorbeeld 300 euro per persoon. We spreken een periode van drie jaar af om het geld terug te betalen. Daarnaast helpen we met het inrichten van het huis. Want ook dat geeft vaak problemen."
,,We hebben een kleine opslag", vertelt Kees Silvis. ,,Deze mensen hebben vaak van alles nodig. Van glaswerk tot een bed en van een tafel tot een strijkijzer. Ze krijgen van de gemeente ook een lening om spullen aan te schaffen, maar dat is vaak niet genoeg voor een volledige inrichting. Daarom helpen wij met de stichting hier aan mee."

De stichting kan hulp goed gebruiken. Sinds kort hebben ze twee auto's met trekhaak tot hun beschikking waardoor ze beter kunnen 'verhuizen'. Als mensen bruikbare spullen hebben, kunnen zij contact opnemen. ,,Het fijnst is het als we meteen door kunnen verhuizen. We hebben tenslotte niet zo'n grote opslag", zegt Ans. ,,Het mooie is dat de statushouders die wij geholpen hebben, vaak de volgende keer bij een ander ook meehelpen met sjouwen of het witten van een woning."

De stroom vluchtelingen is momenteel weer wat minder. Toch komen er ieder jaar zo rond de zestig vluchtelingen in Barendrecht bij. Als ze toestemming krijgen van de regering om in Nederland te blijven, worden het statushouders. De gemeente is verplicht deze mensen een woning aan te bieden. Stichting Vluchtelingenwerk vangt deze mensen op en helpt ze met allerlei zaken waar ze tegen aanlopen. Het is heel moeilijk voor deze mensen om een nieuw leven op te bouwen in een ander land met een totaal andere cultuur en taal. En dan vaak ook nog alleen terwijl vrouw en kinderen nog in een vluchtelingenkamp in een vreemd land verblijven. De meesten zijn erg gemotiveerd om er wat van te maken, maar lopen ook tegen veel onbegrip aan en hebben moeite met het leren van de vreemde taal.

"We hebben een aantal keer nu een Eritrees gezin van Schiphol afgehaald. Een waar feest met vader in trouwpak en de aankomende gezinsleden ook in feestkleding", vertelt Kees.

Wat drijft Ans, Kees en Ronald om al dit werk op zich te nemen? ,,Wij hebben het hier in Nederland goed getroffen", zegt Kees. ,,Laten we dit geluk dan doorgeven en delen met elkaar." Ans knikt. Ze is het hier volledig mee eens.

Contact opnemen met de stichting kan via awel1950@live.com en c.silvis@live.nl Of via 06-30028405

Men kan de stichting helpen door een bijdrage te storten op rekeningnummer NL53 RABO 0330 1419 96 t.n.v. St. Steun opvang vluchtelingen en statushouders in Barendrecht.

Vrijwilligers die de statushouders graag willen helpen als taalmaatje, met de administratie of wegwijs willen maken in het dorp, kunnen ook contact opnemen met de stichting.

Advertenties uit de krant