Afbeelding

6.750 euro voor ondernemers in ontwikkelingslanden

Algemeen

BARENDRECHT - Pizza, zeep, 3D-poppetjes en zelfgemaakte lippenbalsem. Je kunt het zo gek niet bedenken of het werd verkocht door de leerlingen van dalton Lyceum en Focus Beroepsacademie. Met de Day for Change-actie ondernemen leerlingen met een microkrediet. De winst die zij maken komt ten goede aan ondernemende mensen in ontwikkelingslanden.

Jongeren die hier de auto van de buurman wassen, kunnen het begin betekenen van een taxibedrijf in Kenia. Zo werkt de actie. In samenwerking met Rabobank laat stichting Day for Change zoveel mogelijk leerlingen in de regio op een speelse en ondernemende manier kennis maken met ondernemerschap, wereldburgerschap en omgaan met geld.

Meer dan 250 leerlingen hebben ervaren hoe het is om met een klein beetje geld meer geld te verdienen en daarbij ook iets te doen voor een ander. Rabobank doet voor het derde jaar op rij mee aan de actie. Ellen Posthoorn-Wubbolts van Rabobank legt uit waarom: ,,Wij vinden het belangrijk om in contact te komen met de jeugd en om ondernemerschap en financiële zelfredzaamheid te stimuleren. Day for Change helpt ons deze doelstellingen te bereiken."

Tien medewerkers van de bank hebben zich ingezet voor Day for Change door een gastles ondernemen te geven of in de kredietcommissie te zitten tijdens de presentatie van de bedrijfsplannen. Peter van Zomeren (manager MKB) is vanaf dag één betrokken geweest bij de uitvoering. Hij vertelt: ,,Ik heb weer met veel plezier gastlessen 'ondernemerschap' gegeven. Enkele weken later heb ik de pitches van het ondernemingsplan en financieel plan beoordeeld. Heel gaaf om te zien met welke creatieve ideeën en mooie samenwerking leerlingen de eerste stappen in het ondernemerschap zetten om het goede doel te steunen. Win-win!"

Dat de leerlingen uit Barendrecht het serieus hebben aangepakt, bleek wel uit het feit dat de hele regio op de hoogte was van de bedrijfjes van de jonge ondernemers. De verkoop is erg goed gegaan. Uiteindelijk hebben ze bijna 6.750 euro verdiend voor een ander.

Advertenties uit de krant