Logo deschakelbarendrecht.nl
Melvin

Column Melvin: Studeren in Den Haag

Als mensen aan studentensteden denken, denken ze vaak aan Leiden, Utrecht, Delft of Amsterdam. Steden met grote en welbekende universiteiten of hogescholen waar het studentenleven floreert. Daarom was de meest gehoorde reactie dan ook, toen ik vertelde dat ik aan de Universiteit Leiden ging studeren: Wat gaaf, Leiden is echt een leuke stad!" Waarna ik iedereen moest teleurstellen met het feit dat ik niet in Leiden ging studeren, maar in Den Haag.

De Universiteit Leiden heeft namelijk één faculteit die gevestigd is in Den Haag en ik heb precies een studie uitgekozen aan die ene faculteit. Daar gaat je studentleven dan, in plaats van in een bruisende studentenstad studeer je plotseling tussen kantoorgebouwen en ministeries. Toch valt dat best wel mee. Er valt genoeg te beleven in Den Haag.

Ten eerste is het strand nooit ver weg. Na een dag vol vermoeiende colleges kan je 's avonds in een strandtent naar de zonsondergang kijken. Of je neemt een frisse duik in de zee, nu het nog kan. Daarnaast heeft de stad een groot cultureel aanbod: bekende musea als het Mauritshuis, culturele festivals, openlucht bioscopen en natuurlijk een historisch centrum. Wat natuurlijk ook niet kan ontbreken zijn de vele clubs, bars en restaurant die verspreid zijn over het centrum. Als student hoef je je dus zeker niet te vervelen.

Ook is Den Haag de ideale stad voor bepaalde studierichtingen. Studenten die International Relations of Bestuurskunde doen zitten hier op de beste plek die je je maar kan wensen. Den Haag is natuurlijk het politieke centrum van Nederland. Er zijn stageplekken genoeg bij de tientallen ministeries en ambassades, of zelfs bij de Tweede en Eerste Kamer.

Ondanks het feit dat 's-Gravenhage dus niet overloopt van de studenten, is er nog steeds genoeg te beleven. Met steeds meer nieuwe studies en scholen die zich vestigen in de stad is het een van snelst groeiende studentensteden van het land. Voor de komende drie jaar heb ik het dus wel naar mijn zin, in studentenstad Den Haag.

Meer berichten