Logo deschakelbarendrecht.nl
Roelof Roomer en Ton Blinde met de plank.
Roelof Roomer en Ton Blinde met de plank.
video

Stukje Barendrechtse Brug is weer terug

BARENDRECHT – Een stukje wegdek van de Barendrechtse Brug is terug in Barendrecht. De drie en een halve meter lange plank werd donderdag door Ton Blinde en Roelof Roomer van de Historische Vereniging opgehaald. De plank kreeg een ereplaats op de tentoonstelling over de brug in D'Ouwe School.

De Barendrechtse Brug werd in 1969 gesloopt. Tijdens het schrijven van het boek 'Baken in het landschap' stuitte Arco van de Ree op het verhaal dat een deel van het brugdek nog zou bestaan. Het bleek te gaan om twintig planken die vermoedelijk in de jaren vijftig werden vervangen. Ze kwamen terecht op een boerderij . Tegenwoordig liggen ze in de vloer van een schuur. Eigenaar Peter Schot was bereid om één van de planken af te staan voor de tentoonstelling.

Roelof Roomer is blij dat de Historische Vereniging een echt stukje van de brug kan tonen. "Je ruikt het teer, je ruikt de brug. Je voelt als het ware: we zijn weer in de oude tijd terug", zegt hij enthousiast.

De Historische Vereniging bezit zelf enkele kleinere restanten van de brug, zoals het stuurwiel waarmee de brugwachter de brug bediende.

De tentoonstelling over de Barendrechtse Brug is tijdens Open Monumentendag (zaterdag 14 september) open van 11.00 tot 17.00 uur.

Meer berichten