<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo deschakelbarendrecht.nl

Bibliotheek Carnisselande moet ruimte afstaan

BARENDRECHT – De bibliotheek aan het Middeldijkerplein wordt kleiner. Het wordt onderdeel van 't Plein, waar ook de veiligheidspost en het wijkteam Carnisselande een plaats krijgen.

De gemeenteraad stem de in juli al in met de vorming van 't Plein. Dinsdag werden bij de raadscommissie Samenleving de gevolgen duidelijk. 't Plein wordt een 'huis van de samenleving', zo staat in de begeleidende notitie. De bibliotheek levert de helft van de ruimte in. Er komt kantoorruimte voor de wijkteams 3 en 4 van Carnisselande. Inmiddels blijkt ook de Veiligheidspost te verhuizen van Waterpoort naar 't Plein.
Voor de verbouwing van de bibliotheek is 1.028.610 euro nodig. Bijna de helft daarvan is nodig voor het verbeteren van de klimaatregeling. Dat geld moest toch al worden uitgegeven. In de zomer van 2020 zou het werk klaar moeten zijn.

Wethouder Tanja de Jonge legde het plan dinsdag voor aan de raadscommissie Samenleving. De coalitiepartijen kunnen zich in grote lijnen in het plan vinden. Arie Kooijman (GL) is blij met de nieuwe plaats voor de wijkteams. "Op een prominente plek en niet in een achterafstraatje. Een goed plan en gewoon doen."

Marianne Tijssen - Humme (D66) is vooral bang dat 't Plein saai wordt. "De bibliotheek wordt een boekenrek en de ruimte wordt opgeslokt door de Veiligheidspost en twee wijkteams." Zij hoopt dat het toch lukt om bezoekers te trekken.

Els Schaap (EVB) verbaast zich over een plan van meer dan een miljoen euro in deze tijd van bezuinigingen. De verhuizing van de Veiligheidspost ziet ze als 'de verdere afbraak van het veiligheidsbeleid in Barendrecht.' Schaap is ook bang voor de privacy van mensen die een afspraak hebben met de wijkteams.

Wethouder Tanja de Jonge benadrukte dat het plan nodig is om de bibliotheek te behouden. "Als het niet doorgaat, gaat de bibliotheek zich beraden. Sluiting komt dan als één van de opties voorbij." Er komt een aparte ingang voor mensen die een afspraak hebben met een wijkteam.
Winnie Hofland (PvdA) zou in 't Plein graag een podium willen hebben zoals de cascade in Het Kruispunt. Maar daar hoeft ze volgens de wethouder niet op te rekenen. "Het wordt geen tweede Kruispunt waar we ook een cultureel programma gaan realiseren."
Alleen de fractie van EVB wil tijdens de komende gemeenteraadsvergadering nog over dit plan praten. Wat de coalitiepartijen betreft is het al akkoord.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221964&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=5221965&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=13537354&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=deschakelbarendrecht.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=299" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>