Logo deschakelbarendrecht.nl
Paul Lelieveld.
Paul Lelieveld.

December drukke maand voor Maasoeverspoorweg

BARENDRECHT - De Maasoeverspoorweg is voor veel gezinnen een bekend uitstapje met mooi weer.  In de zon een ritje maken langs de Oude Maas bij Barendrecht is voor kinderen (en volwassenen!) dan het hoogtepunt van de dag. In december is er geen gewone dienstregeling. Maar veel mensen kijken nu al uit naar de kerstritten op 21 december.

De Maasoeverspoorweg wordt onderhouden en bereden door de leden van Modelbouwvereniging Hoeksche Waard. Voorlichter Paul Lelieveld (32) laat de werkplaats zien. Die staat vol deels ontmantelde locomotieven en ketels. De leden vinden hier volop gereedschap om hun trotse bezit weer aan het rijden te krijgen.

De winter is bij uitstek een tijd waarin de modelbouwers in de werkplaats aan het werk zijn. "We repareren wat er in de zomer kapot gaat", zegt één van de leden lachend. Het is een hobby, maar tegelijkertijd ook serieus werk. Veel locomotieven werken op echte stoom. Ze mogen pas weer de baan op als ze gekeurd zijn.

De winter is ook de tijd waarin de baan wordt onderhouden. En deze winter komt er nog een bijzonder project bij: een seinhuis. Er is een ontwerp gemaakt en het is al twee keer gebouwd: een keer in karton en een keer als 3D-print. Deze winter moet het seinhuis gebouwd worden bij het depot van de spoorlijn.

Paul Lelieveld interesseert zich al van kinds af aan voor treinen. "Een trein is meer dan een geel ding dat voorbij raast. Een trein leeft. Dat geldt vooral voor een stoomtrein." Al snel wilde hij weten hoe de techniek van de trein in elkaar zit. Dat is gelukt, want tegenwoordig is hij de trotse eigenaar van twee modellocomotieven: een 'Sik' diesellocomotief en een kleine stoomlocomotief. "Maar die laatste is in revisie", vertelt hij in de werkplaats.

Jeugd

De modelbouw heeft tegenwoordig soms een stoffig imago, maar aan de mannen (en vrouwen!) van de Maasoeverspoorweg ligt dat niet. Ze zijn bezig met 3D-printen, CNC-draaien en het gebruiken van  chips. "Vroeger stond er bij de seinen een kast vol relais en schakelaars. Tegenwoordig wordt dat met een chip geregeld", legt Lelieveld uit.

"We willen bij de jeugd interesse opwekken voor wat we hier doen. Ook in deze hobby zal de jeugd de toekomst hebben." Naast de jonge aanwas is de vereniging ook trots op de veteranen, die veel kennis kunnen overdragen.

Kerstritten

Eén van de hoogtepunten van het jaar voor de Maasoeverspoorweg is de dag van de Kerstritten. Dit jaar is dat zaterdag 21 december.

"We versieren het station met lampjes en we zetten  vuurkorven neer. Vorig jaar nam ik een zak met marshmellows mee. Toen gingen kinderen die spontaan roosteren. Dat doen we nu dus weer. Er staan ook fakkels langs de baan en een kerstboom bij het depot", vertelt Paul Lelieveld enthousiast. "En we rijden ook 's avonds. Dat geeft het toch wel extra charme." De treinen hebben natuurlijk allemaal een koplamp en sluitverlichting. Want veiligheid gaat voor alles.

De Kerstritten trokken de afgelopen jaren vele honderden reizigers. "Zo veel mensen op één dag, dat is voor ons best veel." Er staan 20 tot 25 leden op het rooster om alles goed te laten verlopen.
 

Paul Lelieveld hoopt op sneeuw, maar niet te veel. "Het is leuk als je een klein laagje hebt." Met een groot pak sneeuw zou er voor de kleine treinen van de Maasoeverspoorweg immers geen doorkomen aan zijn.

Voor de agenda:

Kerstritten
Zaterdag 21 december van 13 tot 20 uur.
Kosten: 1 euro per rit of 8 euro voor een tienrittenkaart
Maasoeverspoorweg
Achterzeedijk
Barendrecht

WinterFeest
Naast de spoorlijn aan de Oude Maas heeft de vereniging ook een 75 meter lange mobiele baan. Daarmee is men regelmatig te vinden op festiviteiten in de regio. Op zaterdag 14 december ligt de baan in het oude centrum van Barendrecht, tijdens het WinterFeest.
11 tot 17 uur
Doormanplein e.o.
Barendrecht

Meer berichten