Feest bij de Zorgnijverij.
Feest bij de Zorgnijverij.

Zorgnijverij bestaat vrijdag vijf jaar

Algemeen

BARENDRECHT - Morgen, vrijdag 29 mei, is het feest bij de Zorgnijverij. Dan viert de zorgorganisatie haar eerste lustrum. In 2015 verrichte burgemeester Jan van Belzen de officiële opening van de Zorgnijverij. Vijf jaar later is er naast trots vooral ook reden tot dankbaarheid. En normaal gesproken natúúrlijk ook voor een feestje, al maken de huidige omstandigheden dat helaas niet mogelijk. Hoewel alle cliënten en medewerkers dat jammer vinden, blikt Erna Noordijk, oprichtster van de Zorgnijverij, toch met een positief gevoel terug.

“Toen ik in 2014 mijn bedrijfsplan op papier zette, had ik alleen maar durven dromen dat we, 5 jaar later, zouden staan waar we nu staan. De behoefte aan kleinschalige, betrokken en professionele zorg, opgezet vanuit christelijke waarden bleek in de BAR-gemeenten erg groot te zijn. Toen al, maar nu nog steeds. Want we blijven groeien en worden dagelijks benaderd met nieuwe aanvragen voor zorg en dagbesteding.”
Onder meer met houtbewerking als vorm van dagbesteding wil de Zorgnijverij werken aan het zelfvertrouwen van haar cliënten. Erna: “Onze ervaring is dat groei in zelfvertrouwen ook groei in vaardigheden betekent.”

Heel bewust zoekt de Zorgnijverij ook de verbinding met Barendrechtse ondernemers. Door het Zorgnijverij-label ontstaan bij de houtbewerking unieke producten die ondernemers graag willen verkopen. Want wie kent ze niet; de hondenmanden van dierenspeciaalzaak Wesdijk, de fietskratten van Peter Terlouw Tweewielers, of de moestuinbakken van Het Rozenpakhuys. Stuk voor stuk handgemaakte producten die gemaakt zijn in de werkplaats in Barendrecht.


Naast houtbewerking biedt de Zorgnijverij ook andere vormen van dagbesteding. “We hebben inmiddels goede contacten met Het Terphuis in Poortugaal en met woonzorgvoorziening Parck Haven in Barendrecht. Daar helpen onze cliënten mee in de moestuin en schenken ze koffie in voor de bewoners.”

Omdat de Zorgnijverij bleef groeien, moest worden nagedacht over een nieuwe locatie. Erna vertelt: “Dat was best lastig. Want onze werkplaats bevindt zich op eigen grond achter onze woning. Verplaatsen naar een andere locatie zou heel wat voeten in de aarde hebben. Ook voor onze cliënten. We waren dan ook blij toen we begin dit jaar de mogelijkheid kregen om het huis, de schuur én de grond van onze buren te kopen. Hierdoor hebben we nu de ruimte om op de huidige locatie verder te kunnen groeien.”
Want ideeën over verdere groei zijn er zeker. “De schuur wordt nu grondig verbouwd door mijn man Jasper. Hij is aannemer en zijn hánden kunnen maken, wat zijn ógen zien. Ook Jasper is nauw betrokken bij de Zorgnijverij. In 2015 bouwde hij ook al de loods van zijn klusbedrijf om tot onze mooie werkplaats. En daar ben ik hartstikke trots op!”, aldus Erna.

In de nieuwe schuur wordt een multifunctionele ruimte gerealiseerd waarin ook allerlei vormen van dagbesteding aangeboden kunnen worden. “We vinden het belangrijk dat voor onze cliënten een keten van zelfredzaamheid ontstaat, waardoor hun zelfvertrouwen groeit.” Ook wordt er een industriële keuken geplaatst.

“Het idee is om met onze cliënten in die keuken gezonde en verantwoorde maaltijden te bereiden. We willen die, tegen kostprijs beschikbaar stellen voor mensen die het niet zo makkelijk hebben. Zo wil de Zorgnijverij haar maatschappelijke rol nog breder invullen. Met hart en handen.”, zo besluit een trotse Erna.

Advertenties uit de krant