Logo deschakelbarendrecht.nl
Foto:
Florian

Florian: burgerlijke vakantie

Lege opgepompte zwembaden of kinderen met lege waterpistolen, weinig toeristen in Nederland en iedere dag een demonstratie op het Malieveld in Den Haag; het zou zo maar het beeld kunnen zijn van de komende zomer. Is er misschien een verband te ontdekken?

Door het droge en hete voorjaar dreigt er een zoetwatertekort te ontstaan, wat ervoor kan zorgen dat het vullen van een zwembadje een duur grapje wordt. Neem dat samen met het feit dat de vakantie van veel Nederlanders is geannuleerd waardoor iedereen de zomervakantie thuis in eigen land moet doorbrengen, en de vraag rijst: wat moeten we nu?!

Op dat moment stapt een of andere Nederlander binnen en zegt: “We leven in een democratie! Nu we toch thuis zitten, kunnen we net zo goed onze stem laten horen. Laten we ons verzamelen op het Malieveld en demonstreren.” Zo nemen burgers een initiatief en verzamelen zich de anti-zwembaddemostranten, de vakantie-in-eigenlandactivisten en de lege-waterpistolenactievoerders zich deze zomer op het Malieveld, waar de gemoederen uiteraard hoog oplopen (want dat hoort bij demonstreren toch?). 

Je snapt natuurlijk wel, dat het beeld wat overtrokken is. Toch moet ik eerlijk zeggen dat ik die demonstratiedrang maar wat bijzonder vind. Belangrijk of niet, het lijkt wel alsof iedereen ineens zijn mening wereldkundig wil maken door middel van een demonstatie. Na de boerenprotesten heeft iedereen de smaak aardig te pakken. Thuis gezellig bordjes schilderen aan de keukentafel en dan op naar Den Haag waar we het liefst vreedzaam beginnen en dan op de vuist gaan met de gevestigde orde. 

Een ander voorstel: wat als we eens met een creatief initiatief komen? Meedenken in plaats van mee demonstreren. Want naast dat recht van demonstreren hebben we ook gewoon recht op burgerinitiatief en petitie of de mogelijkheid om contact op te nemen met Kamerleden. Daar ben je burger voor. Iedereen kan ergens tegen zijn, maar ik ben in voor het uitvoeren van een goed initiatief deze zomer. Kom maar op! Zo houden we het hoofd koel.

Meer berichten