Afbeelding

Arco: geluk in Carnisselande

Algemeen Arco

Tegenwoordig loop of fiets ik een stukje gelukkiger door Carnisselande dan voor zaterdag 30 mei. Dat zit zo.

Volgens mij worden mensen gelukkiger door meer te weten over hun leefomgeving. Wellicht dat er daarom regelmatig boeken verschijnen over de plaatselijke geschiedenis. Vorig jaar kochten veel mensen het boek ‘Baken in het landschap’ over de Barendrechtse Brug. Dit jaar is ‘Kiezen of delen’, over twee Barendrechters in de Tweede Wereldoorlog, een verkoopsucces.

Carnisselande heeft een minder lange geschiedenis dan het oude centrum van het dorp. Opvallend vind ik de kunstwerken die her en der in de wijk staan. Maar ik wist er verder niets van. Tot die zaterdag in mei.

De winkel van Opnieuw en Co aan de Voordijk heeft een mooie boekenafdeling. Regelmatig staan hier boeken over Rotterdam. Soms ook over Barendrecht. Op 30 mei stond daar een kloek boekwerk dat ik nog nooit eerder had gezien: ‘Het Elastisch Perspectief, kunst in Carnisselande’. Harde kaft, groot formaat en 136 pagina’s vol informatie over de kunstwerken in de wijk. Voor 1,25 euro kon in het boek natuurlijk niet laten liggen.

‘Het Elastisch Perspectief’ is de naam van het kunstenplan dat tijdens de bouw van de wijk is uitgevoerd. (Dat wist ik trouwens wel.) Toen het in 2011 vrijwel was afgerond, is in opdracht van de gemeente dit boek gemaakt. Op dat moment waren 24 van de 25 kunstwerken opgeleverd. Onder die werken bevinden zich drie films. Daarover later meer.

In 2011 waren twee kunstwerken alweer verwijderd. Eén wachtte op dat moment op een nieuwe plaats. Het is nummer 16 in de lijst: de bankjes met een rug van gekleurd glas. Ze staan tegenwoordig bij het eindpunt van de tram. Ik weet nu dat de bankjes eigenlijk op het eiland Gaatkensplaat stonden. “In verband met het vandalisme is een nieuwe locatie gezocht en gevonden”, lees ik op pagina 127 van het boek. Kijk, zo’n feitje herinner ik me voortaan als ik langs die plek fiets.

In het boek staat ook een serie foto’s van Carnisselande bij avond en nacht. Nooit geweten dat de wijk zo mooi is!

Het boek is een echte aanrader voor mensen die meer willen weten over Carnisselande. Er zijn er 1000 van gedrukt, dus wellicht ligt er binnenkort weer een exemplaar tussen de tweedehands boeken.

Oh ja, de drie films die als onderdeel van Het Elastisch Perspectief zijn gemaakt. Ik wist dat ze bestonden, maar heb ze nooit gezien. Maar daar komt verandering in.

Vlak voordat door de corona-crisis de deuren op slot gingen, was ik in de Snuffelmarkt van de Dorpskerk. Daar lag ‘Kroniek Carnisselande 1999 – 2011’. Een klein boekje met harde kaft en daarin drie dvd’s met de Carnisselande-films. Wat deze schat me heeft gekost? Hooguit één euro, maar misschien was het 50 cent.
Ik ga de films deze zomer eens bekijken. Daar word ik vast en zeker nog een beetje gelukkiger van.

Bezoek ook eens een kringloopwinkel of bazar en kijk wat er te vinden is over Barendrecht. Redelijk algemeen is ‘Haven in de polder’, dat werd uitgegeven bij de opening van Carnisse Haven. Daar staat een schat aan informatie in over Smitshoek en de vroege geschiedenis van Carnisselande.

In de boekwinkel ligt nu het jubileumboek van VV Smitshoek. Kunnen de sportliefhebbers ook weer een beetje gelukkiger worden.

p.s. Mijn vorige column ging over zwerfvuil. Dank voor de vele tips! Ik gebruik ze tijdens mijn wandelingen.

Advertenties uit de krant