Edo van Baars en Jacoline de Heer bij Het Kruispunt met de routekaart voor de fietstocht.
Edo van Baars en Jacoline de Heer bij Het Kruispunt met de routekaart voor de fietstocht.

Zaterdag groene fietstocht door Barendrecht

Algemeen

BARENDRECHT – Op allerlei plekken in Barendrecht wordt geprobeerd om de wereld een stukje duurzamer en schoner te maken. Twaalf daarvan doen zaterdag 10 oktober mee aan de Groene Initiatieven Route.

door Arco van der Lee

De route is een initiatief van de gemeente Barendrecht en gebouw Het Kruispunt. Edo van Baars (gemeente) en Jacoline de Heer (bibliotheek Het Kruispunt) hebben de route samengesteld.
Jacoline de Heer ontdekte de afgelopen tijd veel leuke initiatieven in Barendrecht. “Voor mijn collega’s waren die vaak ook nieuw. Er is hier zo veel te ontdekken. Zo is Natuurgoed Ziedewij een mooie plek en is er sinds kort Loods 38 bijgekomen”, vertelt ze.

Bij de opening van het repaircafé kwam Jacoline de Heer in contact met Edo van Baars, die namen de gemeente de Duurzaamheidsweek organiseert. Samen kwamen ze op het idee van een route langs duurzame, groene en fair trade initiatieven.

“Veel Barendrechters zijn momenteel door corona bezig met groen”, merkt Edo van Baars. “Mensen ontdekken plekken waar ze voorheen niet kwamen.” De route sluit aan bij die ontwikkeling.

De deelnemers variëren van de volkstuinders aan de Stationsweg tot een de minibied aan de Koedood.
Op verschillende plaatsen zijn eten en/of drinken verkrijgbaar. Zoals bij De Kleine Duiker, Het Kruispunt, Rechtstreexx, Loods38, AgroFair en het Moestuinhuis.
De bibliotheek deelt in Het Kruispunt een eetbaar bloemenmengsel uit. Hier staan ook panelen met informatie over het klimaatbeleid. De bibliotheek demonstreert een warmtebeeldcamera. Deze kan binnenkort worden geleend. Hiermee kunnen mensen zelf zien op welke plekken er in hun huis warmte verloren gaat.

Edo van Baars en Jacoline de Heer hopen dat er door de route meer contacten ontstaan tussen de verschillende initiatieven in Barendrecht. Door corona moest een afsluitende borrel helaas worden geschrapt.

Een kaart met de deelnemers is gratis verkrijgbaar in Het Kruispunt en bij de gemeente. Iedereen kan een eigen route kiezen. Tijdens de route gelden de richtlijnen om besmetting met corona te voorkomen. Op sommige locaties is een maximum aantal bezoekers. Dat staat ter plekke aangegeven.

Fotowedstrijd

Wie leuke foto’s maakt van alle plekken op de route, maakt kans op een duurzaam pakket. Foto’s kunnen gestuurd worden naar info@hetkruispunt.nl.

www.onzetoekomstis
duurzaam.nl/barendrechtse-groene-initiatievenroute

Advertenties uit de krant